Zvizdić i Mogherini u Minhenu: Vrata EU su otvorena za BiH

Vijesti 18. feb 201718:29 > 18:32
Vijeće ministara BiH

Predsjedavajući vijeća ministra BiH, Denis Zvizdić sastao se danas u Minhenu sa visokom predstavnicom Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku, Federicom Mogherini i upoznao je sa aktuelnom političkom I ekonomskom situacijom u BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara je, tokom razgovora, rekao da Vijeće ministara BIH intenzivno radi na provođenju ciljeva i zadataka iz Reformske agende, kao i da proces popunjavanja Upitnika Evropske komisije koji je BiH dobila početkom decembra prošle godine se realizira predviđenom dinamikom, navodi se u saopštenju iz Vijeća ministara.

Tu stoji da je visoka predstavnica Mogherini je istaknula podršku nastavku reformi u BiH i rekla da su vrata Evropske unije otvorena za Bosnu i Hercegovinu. Pohvalila je vidljiv napredak u EU integracijama i ekonomskom razvoju.

Rekla je da naredni period treba biti u znaku ispunjenja zadataka iz Reformske agende i finaliziranja odgovora iz Upitnika Evropske komisije, što je preduslov za dalji razvoj I prosperitet BiH.

Mogherini je pohvalila vidljivo unapređenje regionalne saradnje i aktivnosti koje je Vijeće ministara BiH poduzelo u posljednje vrijeme u tom segmentu.

Zvizdić je naglasio da je Bosna i Hercegovina opredijeljena za EU integracije i da je članstvo u Evropskoj uniji osnovni prioritet i strateški cilj.
Rekao je da se nada da će BiH do kraja ove godine dobiti status kandidata EU. Predsjedavajući Zvizdić je istanuo i iskorak BiH na NATO putu i rekao da bi aktiviranje MAP-a za BiH bila ključna poruka za stabilnost i sigurnost regije Zapadnog Balkana, stoji u saopštenju.

Očekuje se da će visoka predstavnica Evropske unije, Federica Mogherini početkom marta posjetiti Bosnu i Hercegovinu i to će biti prilika da se upozna sa ostvarenim dosadašnjim progresom i planiranim aktivnostima na putu evropskih integracija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.