Kapetanović, Borenović i Bećirović burno o reviziji presude

Vijesti 19. feb 201710:37 > 10:49
N1

Poslanik Demokratske fronte u Predstavničkom domu PSBiH Damir Bećirović je prilikom gostovanja u programu televizije N1 govorio o najavljenom pokretanju postupka revizije presude u tužbi protiv Srbije.

Nije ovo lična stvar gospodina Izetbegovića, ne optužuje se aktuelna srbijanska vlast nego Miloševićev režim. Ako gospodin Softić nema legitimitet i ne postoje novi dokazi, čemu onda strah. Pokušavamo napraviti iskorak u odnosima koje imamo, ali se ne može zaboraviti mrak i strašan zločin koji se desio“, poručila je Nermina Kapetanović, zastupnica SDA u Zastupničkom domu Parlametnarne skupštine BiH.

Damir Bećirović iz DF-a je na pitanje “Šta se do sada čekalo”, kazao:

Šta ste čekali? Čekali ste krađu imovine i firmi. Ovo je sklanjanje sa stvarnih problema ove zemlje i skretanje sa pravih životnih tema. Istina se mora znati i zna se. Na ovome se moralo raditi godinama, a ne rad sa nekim kvazi ekspertima. Zadnje što treba ovoj zemlji je politička kriza, a to se upravo dešava. Mislim da ćemo ući u radikalizaciju odnosa. Izvršna vlast neće raditi, neće postojati ni VM BiH ni PS BiH“, kazao je Bećirović.

Branislav Borenović iz PDP-a je kazao da će prihvatiti poruke koje su protiv “ludila u ovoj zemlji”.

Ja primam svaku poruku koja će zaustaviti potencijalno ludilo u ovoj zemlji. Ako kažete da ste svi spremni, da li to znači da sa Izetbegovićem možemo u Evropu ili sa nekim drugim političarem koji je retrogradan i spreman da zloupotrijebi situaciju forsirajući političku krizu. Mislim da niko nema pravo da zbog nekih ličnih interesa koristi državne ovlasti. Vidjeli smo da ne postoji nikakav novi pravni argument i ne možemo mirno posmatrati šta se radi u ovoj zemlji, a to je da neko može da radi šta hoće“, kazao je Borenović.

Damir Bećirović je replicirao kazavši da se u BiH sve svelo na političke krize.

Neću da povlačim paralelu između nepoštovanja odluka Ustavnog suda i revizije. Kod nas se sve svelo na političke krize. šta god se desi, mi imamo političku krizu. Ove stranke se hrane nacionalizmom i krizama. Sada se pokušavaju zadržati te pozicije. Lideri koji vode ovu zemlju ne žele evropsku perspektivu BiH. Za ovu zemlju nisu ginuli samo Bošnjaci, a lideri kao Izetbegović – ubjeđen sam da sanjaju neke snove kao Dodik. Ti ljudi žele da upravljaju jednim dijelom svoje zemlje“, kazao je Damir Bećirović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.