OHR reagovao na optužbe da je uvijek na strani Bošnjaka

Vijesti 22. feb 201717:30 > 17:31
N1

U Beogradu je danas održan sastanak predsjednika i premijera Srbije, Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića, sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem i predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom.

Nakon sastanka izneseni su stavovi da je međunarodna zajednica jednostrana, u smislu, da su oštre kritike na račun Srba da krše Dejtonski mirovni sporazum, a da reakcije izostaju kada je u pitanju djelovanje Bošnjaka.

Iz OHR su odbacili ove optužbe kazavši da “imaju isti pristup za sva osporavanja Dejtonskog sporazuma”, te su istakli da su istina i pravda od “ključne važnosti” za proces pomirenja i budućnost BiH.

“OHR i Vijeće za provedbu mira pažljivo prate razvoj događaja u zemlji i imaju isti pristup za sva osporavanja Dejtonskog sporazuma. Što se tiče ovog konkretnog slučaja, visoki predstavnik je više puta istakao da su istina i pravda od ključne važnosti za proces pomirenja i budućnost ove zemlje”, kazali su u OHR-u.

“Istovremeno, visoki predstavnik je izrazio zabrinutost zbog eventualnih političkih posljedica i negativnih reakcija koje mogu proizaći iz zahtjeva za reviziju presude u predmetu koji je BiH pokrenula protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde”, zaključili su u saopštenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.