Bećirović: NSRS 2013. zatražio reviziju rada suda u Haagu

Vijesti 22. feb 201721:45 > 23. feb 2017 09:00
N1

U petak ističe rok dug 10 godina u kojem BiH može podnijeti zahtjev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije za genocid.

U isto vrijeme dok sa jučerašnjeg sastanka u Beogradu čelnici Srbije i Republike Srpske poručivali da je revizija akt mržnje Bošnjaka prema Srbima s obje strane Drine i krah povjerenja i pomirenja, agent BiH Sakib Softić u Haagu je dovršavao aplikaciju za reviziju presude kako bi je najdalje do petka predao Međunarodnom sudu pravde.

U Pressingu su govorili: višegodišnja istražiteljica u Haškom tribunalu i profesorica na Univerzitetu u Amsterdamu Nevenka Tromp, poslanik SDP-a u Parlamentu BiH Denis Bećirović i direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov.

Da li je ovaj zahtjev za reviziju suđenje režimu Miloševića, kako tvrde bošnjački lideri, ili je suđenje Srbima, kako poručuju iz RS-a?

Popov: NVO-i u Srbiji stalno rade da se ne zaboravi genocid u Srebrenici i insistiraju na individualizaciji krivice jer ne može teret krivice da padne na cijeli narod. Ovdje kao da je riječ o političkom nadmetanju ko će pobijediti, a žrtve su u drugom ili trećem planu. Moramo ići u pravcu uvažavanja žrtve. Navest ću primjer pomirenja koje je išlo između Mađarske i Srbije, koje su oformirale komisiju i poimenice je popisana svaka žrtva iz Drugog svjetskog rata. Onda su predsjednici ove dvije države odali poštu žrtvama, a parlamenti su usvojili rezolucije. Odgovornost mora da bude individualizirana, a ne smije da pada na cijeli narod.

Tromp: Moram podsjetiti da je zločin genocida vrlo specifičan jer u njemu najveću odgovornost imaju države. Izetbegović je predstavnik bošnjačkog korpusa koji je dao najveći broj žrtva i on zastupa interese žrtava. On nema izbora jer to žrtve traže od njega.

Hoće li ova kriza vlasti, najave bojkota i povlaćenja srpskih predstavnika iz institucija BiH trajati sve dok traje proces?

Bećirović: Pojedini bošnjački političari su ovih dana dali neke nesmotrene izjave? Zašto bi bila kriza? Ovo je čisto korištenja pravnih mehanizama u skladu sa odlukama Predsjedništva BiH. Neki postavljaju pitanje šta se čekalo sa revizijom do februara 2017.? Zaboravlja se da su dva ključna čovjeka paratvorevine u BiH, Karadžić i Mladić, godinama bježali od pravde i da ih je Srbija čuvala svih tih godina. Da su ta dva ključna procesa ranije završena i mi bi ranije pokrenuli reviziju. Drugo, ko je pokrenuo reviziju? Pojam revizije pokrenuli su prvi poslanici u RS-u. Da to nije prazna priča dokazuje Službeni glasnik iz 29. oktobra 2013. u kojem stoji da “NSRS traži od Generalne skupštine UN da izvrši reviziju rada Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju”. Suština je ako ste tražili reviziju cijelog suda onda kako možete biti protiv revizije presude.

Da li je ovo krah pomirenja ili uvod u konačnu istinu?

Popov: Sve ovo što se dešava u posljednjih nekoliko godina u BiH ne ide u dobrom pravcu. Svako ko je kriv morat će odgovarati, a svaka žrtva mora dobiti satisfakciju.

Bećirović: Ključ stabilnosti Zapadnog Balkana je u normalizaciji odnosa između BiH i Srbije, a to se ne može desiti tako što će Srbija odgovornost za zločine i genocid sklanjati pod tepih.

Tromp: Smatram da je ova zahtjev već jedan veliki korak ka pomirenju i sama diskusija je vrlo korisna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.