Stupar: Serije na TV-u nisu prava slika forenzike

Vijesti 12. dec 201409:56 > 10:09
N1

Na koji način se danas rasvjetljavaju najveća krivična dijela. Koliko u tome pomaže moderna forenzika i dostignuća u ovoj oblasti? Na ova pitanja odgovarao je Mladen Stupar, forenzički analitičar.

Ako imamo historijske činjenice u vidu, forenzika datira 200 godina p.n.e, kada je Arhimed tada ispitivao da li je kruna zlatna ili nije u ime kralja, od tada se svakih desetak godina vidi veliki napredak forenzike“, kazao je stupar o samim korijenima forenzike.

Serije koje se gledaju na ovom području nisu prava slika forenzike i to je problem jer svi očekujufilmsko rješenje problema“, objasnio je gost s obzirom na zabludu do koje dolazi u poimanju ove nauke.

Mladen Stupar je još istakao da se preko forenzike može utvrditi mnogo više nego se misli.

Ako se radi o krivičnom djelu za čije je izvršenje korišten kompjuter, a primjenjuje se digitalna forenzika, onda se taj kompjuter može smatrati ključnim dokazom za riješenje slučaja.

Stanje u svijetu i Evropi je daleko od serija i moguće je da je to budućnost forenzike, ali je još daleko. Ja se bavim digitalnom forenzikom, vještačenjem digitalnih dokaza, to su kompjuteri, serveri, mobilni telefoni. Forenzika u BiH je na nivou Evrope“, kazao je Stupar o situaciji u kojoj se nalazi bh.forenzika.

A o situaciju u kojoj se nalaze institucije koje zapošljavaju forenzičare, Stupar kaže: “Sve institucije koje rade digitalnu forenziku su limitirane po broju ljudi koje mogu zaposliti, a svake godine je broj slučajeva sve veći“.