Nema sjednica državnih institucija, ali ima putovanja

N1

Dan nakon što je predat zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid - ne stišavaju se političke reakcije u državi, ali i regionu. Istovremeno, rješenje za institucionalnu krizu se ne nazire.

Predsjedništvo BiH je posljednji primjer blokade rada institucija. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić se brani da nije on izazvao krizu, za koju ne vidi izlaz.

“Nisam ja bojkotovao rad Predsjedništva BiH da bih ja objašnjavao šta je bojkot. Kada vidim šta nude, onda ću reći svoj stav. Dok ne kažu šta je izlaz, ja koji nisam kreirao problem, nemam namjeru da nudim izlaz”, kategoričan je Ivanić.

Svi se brane da nisu izazvali krizu i svi kažu da je rješenje kod onih drugih. U SDS-u najavljuju rad u tehničkom madatu, ali neće napuštati institucije. Postavlja se pitanje, kako će one funkcionisati, ako kažu da je koalicija sa SDA upitna.

“Ne postoji više ni jedan razlog da stranke iz Saveza za promjene imaju parlamentarnu većinu sa SDA i to je ono što sada značajno komplikuje političku situaciju u BiH”, navodi Momčilo Novaković, NDP.

“Opozicija poziva nosioce vlasti da se uozbilje i ne dovode građane u tešku situaciju”, ističe Mirko Šarović iz SDS-a, dok Dennis Gratz iz Naše stranka poručuje:

“Ali hajmo sada se vratiti za jedan sto, ne prekidati sjednice, ne praviti krizu, jer se oni vrlo dobro dogovaraju oko kredita. Tada su svi zajedno, tada niko ne odlazi sa sjednica”.

Sjednice državnog parlamenta nema. Planirana je 7. marta i već sada je upitno njeno održavanje. Nema ni sjednice Savjeta ministara BiH i ne zna se kada će biti održana. Ali zato ima putovanja. Konferencije zvaničnicima iz BiH nisu mrske, a sa njih nam redovno šalju izraze dobrog raspoloženja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.