Novinari u BiH traže beneficirani radni staž

Vijesti 24. feb 201718:31 > 18:52
N1

Predsjednik Kluba novinara Banjaluke Siniša Vukelić predložio je Upravnom odboru Udruženja BH novinari da i medijski radnici imaju beneficirani radni staž. Provjerili smo koliko je realno da i novinari stoje rame uz rame sa policajcima, vojnicima, rudarima...

Radilo se o ljudskom ili faktoru prirode, novinarski posao jedan je od najstresnijih. Potvrđuje to i biznis magazin Forbes kada poslove prezentera i novinara stavlja među 10 najstresnijih u 2016. godini. 

Izloženost stresu, pogledu javnosti, rad vikendom – sve su to razlozi da i novinari dobiju beneficirani radni staž, predložio je Siniša Vukelić na sastanku Upravnog odbora Udruženja BH novinari.

“Već postoji velika podrška kolega u Srbiji i Hrvatskoj, koji su također tražili beneficirani radni staž. U Srbiji je to bilo dva mjeseca na dodatnih godinu dana. Mislim, zakoni su na entitetskom nivou. Morale bi biti promjene u zakonodavnim organima, skupština na nivoima RS i FBiH, ali problem je jedan i može se riješiti na ovakav, istovijetan način”, smatra Vukelić.

Da zbog uslova rada novinari u radnom i penzionom zakonodavstvu ipak zaslužuju drugačiji tretman, smatraju i u Vijeću za štampu.

“Ne znam da li je realno, ali je definitvno potrebno. Mi smo to tražili i kada sam ja u Jugoslaviji bila mlada novinarka. Novinarima jeste potreban beneficiran radni staž ili beneficije da se mogu oporaviti od dnevnih zadataka ili nečega što je vrlo stresno”, objašnjava Ljiljana Zurovac, izvršna direktorica Vijeća za štampu.

Da bi se na nekom radnom mjestu staž računao sa uvećanim trajanjem, postoje i uslovi: tjelesni napor, štetni utjecaji i pored adekvatne zaštite, oštećenja zdravlja zbog štetnih uticaja…

A kako izgleda rad u ovim uslovima, najbolje zna Arijana Saračević-Helač, novinarka koja je hljeb zarađivala pod kišama granata.

“Kada sam počela raditi, profesionalno se baviti novinarstvom, prije 30-ak godina, prosječan životni vijek novinara je bio 51 godina. Ja nisam, ipak, na drugom svijetu. Naprotiv, u punoj sam snazi. Otkrivati kriminalce i lopove nije isto kao čitati najave u studiju ili izvještavati iz Parlamenta. Zato mislim da će ovaj prijedlog ostati samo prijedlog. Nažalost”, kaže Saračević-Helać.

Rame uz rame sa vatrogascima, rudarima, vojnicima, policajcima i novinari često jedu “hljeb sa sedam kora”. Svjetska zdravstvena organizacija je stres na poslu davno prepoznala kao svjetsku epidemiju 21. vijeka.

Izloženost stresu i drugim opasnostima kada je pitanju novinarstvo, radno i penziono zakonodastvo još nije prepoznalo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.