Snimci iz zraka: Potopljen dio autoputa Zenica – Kakanj

Vijesti 25. feb 201716:10 > 17:20
Dron.ba

Zbog aktiviranog klizišta u mjestu Donji Tičići i izlijevanja većih količina vode na kolovoz potpuno je obustavljen saobraćaj na autoputu A-1 Kakanj-Zenica (oba smijera), kao i na regionalnom putu R-445 Kakanj-Zenica. Prema najavama iz Civilne zaštite, uspostavaljanje saobraćaja očekuje se za nekoliko sati.

Iz preduzeća Autoceste FBiH u međuvremenu su saopćili da su na terenu i njihove ekipe kako bi što prije saobraćaj bio ponovno uspostavljen. 

Iz policije apeluju da se koriste alternativni pravci za Zenicu (Visoko – Kiseljak – Busovača – Zenica). Vozači iz Zenice, apeluju iz policije, mogu koristit put Lašva – Busovača – Kiseljak (preko Visokog) – Mostarsko raskršće – Ilidža.

Dron.ba
Dron.ba
Dron.ba
Dron.ba
Dron.ba

Kako je u ranim popodnevnim satima danas saopćio Operativni centar Federalne uprave Civilne zaštite, do prelijevanja vode na saobraćajnicu u mjestu Tičići došlo je zbog toga što su padavine protekle noći natopile klizište jalovine na površinskom kopu Vrtlište kakanjskog rudnika i povećale nivo akumulacije vještačkog jezera rijeke Ribnice.

Velika količina vode i jalove mase probila je barikade i izlila se na autoput i regionalnu cestu nakon čega je došlo do totalne obustave saobraćaja.

Naveli su da će blokada biti na snazi do daljnjeg, a u međuvremenu će se koristiti alternativni pravci. Sve ekipe su na terenu, vatrogasci, civilna zaštita, policija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.