Cvijanović: Tužba naslovljena na Srbiju, a usmjerena na RS

Vijesti 25. feb 201717:47 > 18:59
N1

Političkih reakcija u Sarajevu nakon podnošenja zahtjeva za reviziju presude BiH protiv Srbije za genocid danas nema. Za to vrijeme u Republici Srpskoj mnoštvo aktivnosti. NSRS će u ponedjeljak razmatrati Informaciju o reviziji presude BiH protiv Srbije, te dati smjernice srpskim političarima kako da djeluju u institucijama vlasti BiH.

Već danas se spominje i pravni tim koji bi pomagao u preocesu pred Međunarodnim sudom pravde, s ciljem kako kažu u entitetu, da aplikacija bude odbačena. Jedan takav tim već je formiran.

Pravnik Milan Petković, bio je član referendumske komisije, a sada je član pravnog tima Ujedinjene Srpske. Tim koji će raditi na formalnom osporavanju revizije. Kažu da je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović prekršio Ustav u članu 5. Sumnjaju i da je Odluka o davanju punomoći agentu Sakibu Softiću ikada objavljena u Službenom glasniku.

“Ukoliko nije objavljena za nas i ne postoji. Sve odluke moraju biti objavljene u Službenom glasniku. Možemo tako doći u situaciju da smatramo da su sve pravne radnje koje je preduzimao Softić nelegalne i nelegitimne i nisu mogle proizvoditi pravno dejstvo”, kazao je Milan Petković, član pravnog tima Ujedinjene Srpske

Dokazni postupak u procesu protiv Ratka Mladića završen je 18. avgusta pa pravni tim Ujedinjene Srpske smatra da je 18. februar prošao rok od šest mjeseci i da se eventualni dokazi s ovog suđenja ne mogu formalno uzeti kao argumenti za pokretanje revizije presude. Jedina ispravna odluka koju Sekretarijat Međunarodnog suda može da donese, smatra većina u RS, jeste da odbaci reviziju kao neblagovremenu. Cijeli postupak je, smatra entitetska premijerka Željka Cvijanović, politička provokacija Bakira Izetbegovića.

“Ova tužba, iako formalno naslovljena na Srbiju, usmjerena je na RS”, poručila je Cvijanović.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović sinoć je u Washingtonu razgovarao sa direktorom State Departmenta za jugoistočnu Evropu Matthewom Palmerom. Upoznao ga je, kako se navodi, sa jednostranim i vaninstitucionalnim djelovanjem bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića koje će, dodaje, imati negativne posljedice za stvaranje međusobnog povjerenja i postizanje napretka u društvu.

A hoće li posljedice kriza reflektovati i na sudbinu državne vlasti biće jasnije nakon Posebne sjednice entitetskog parlamenta.

“Tom prilikom će biti definisano ponašanje svih predstavnika RS u instituacijama BiH. To je za nas obavezujuće”, kazala je Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Majkić dodaje da ne postoji tehnički mandat, u kojem je kako je ranije rekao Vukota Govedarica, do daljnjeg državna vlast.

Milorad Dodik je “pruženu ruku Bakira Izetbegovića” nazvao licemjerjem i bezobrazlukom. Prihvatiće je, kaže, jedino ukoliko ta ruka povuče reviziju.

Svako eventualno istupanje agenta pred MSP bez saglasnosti Predsjedništva BiH, neće biti pravno valjano i predstavlja akt vanustavnog djelovanja, stoji u informaciji koja će se u ponedjeljak naći pred poslanicima na Posebnoj sjednici. Predviđeno je obraćanje Mladena Ivanića i Milorada Dodika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.