Glamočak: Politike Izetbegovića i Dodika dovode do kriza

Vijesti 27. feb 201708:49 > 09:00
N1

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će se razmatrati informacija o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije, zakazana je za danas u 13 sati u Banjaluci.

U informaciji se navodi da Predsjedništvo BiH “nije nikada razmatralo pitanje pokretanja revizije po tužbi BiH protiv Srbije niti su se članovi ovog tijela o tome odredili u smislu donošenja odluke“. O ovoj temi u emisiji Novi dan razgovarali smo sa poslanikom SDS-a Nedeljkom Glamočakom.

Odluka nije donesena u Predsjedništvu BiH, već je to uradio samoinicijativno Bakir Izetbegović s neformalnim grupama“, rekao je Glamočak.

Da li je realno i ljudski osporavati žalbu kojom se traži pravda za mučka ubistva, silovanja, protjerivanja?

Žrtve treba posmatrati jednako, ali žalbeni postupak je novi postupak i za njega trebaju nova ovlaštenja Softiću, a njemu to može dati samo šef države odnosno Predsjedništvo BiH koje nije zasjedalo i donijelo takvu odluku“, smatra Glamočak.

Međunarodni sud pravde 2007. godine je donio prvostepenu presudu i kvalifikaciju da je u Srebrenici počinjen genocid. Na tu presudu nije uložena žalba, niko iz političkog vrha RS nije uložio žalbu ni predočio brojne dokaze za koje su između ostalih i Mladen Ivanić i Milorad Dodik tvrdili da posjeduju.

Nažalost i ta presude i ova apelacija služi politici nego stvarnim namjerama. U toj presudi je upitno da li je počinjen genocid imajući u vidu presude u Haagu i drugim sudovima jer neki procesi nisu dovedeni do kraja. Sve je to u svrhu politike i nečijeg popularizma u politici, iako to daje dugoročne štetne posljedice po odnose u BiH. Te vlasti uhvati panika jer nisu u vlasti i čine sve kako bi se dokopali vlasti“, kazao je Glamočak.

Da li je upitan legitimitet agenta Sakiba Softića? Član Predsjednistva BiH Bakir Izetbegović je kazao da njegov legitimitet nije sporan i da Softić legitimitet ima već 15 godina.

Tu je i pismo koje su od Međunarodnog suda u Haagu dobili članovi Predsjedništva BiH. Vidjet ćemo šta piše, a najvjerovatnije sud sam saziva novu sjednicu Predsjedništva o legimitetu Sakiba Softića“, izjavio je Glamočak.

Šta ce NSRS zaključiti, da li se već naziru pravci djelovanja?

Klubovi će zasjedati i usaglašavati zajedničke stavove u ovom pravcu. Opredjeljenje SDS-a je da nećemo raditi na rušenju Dejtonskog mirovnog sporazuma ili blokirati institucije. Građani RS i BiH trebaju nastaviti život i pitanja koja se tiču života ne trebaju čekati ovo pitanje. Pitanje je političko i trebaju ga riješiti političari“, rekao je Glomačk i naglasio da će se problemi građana, poput putnih isprava i poljoprivrednika, i dalje rješavati.

Samovoljom Izetbegović je blokirao Predsjedništvo i blokirao koalicioni sporazum. SDS nije dio te skupštine većine, a kadrovi SDS-a na organima kojima rukovode neće blokirati rad organa i donosit će odluke u njihovoj nadležnosti.

Glamočak je istakao da je ovaj čin Bakira Izetbegovića narušio Dejtonski mirovni sporazum, te da su za krize u državi i ovakvu situaciju odgovorne politike Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika

Gdje su građani u cijeloj situaciji i žrtve… Kako pomiriti prošlost sa budućnošću?

Najviše trpe građani u BiH. Pristup žrtvama treba biti jednak i samo tako se možemo pomiriti i privoditi proces kraju jednakim pristupom i jednakim tretiranjem svih žrtava.”

On je kazao da SDS “hvata panika” jer su se ispolitizirale stvari koje vraćaju u prošlost umjesto da se ide naprijed.

S vremena na vrijeme političari izvuku takve stvari. Ne vrijedi gurati pod tepih što su opljačkali državu i narod. To će kad tada ugledati svjetlo dana i morat će se položiti računi za sve godine u vlasti.

SDS je učestvovao u obilježavanju Dana RS koji je proglašen neustavnim.

Bakir Izetbegović je i tu svojom apelacijom nakon 20 godina slavljenja Dana RS izazvao krizu. Imao je na drugoj strani saradnika u SNSD-u i u taj vrtlog smo uvučeni svi. Svi smo se našli u problemu koji danas niko i ne spominje. NSRS ni danas nije objavila taj datum u službenom glasniku. Referendum održan u izbornom kampanji govori da je njegova svrha i završena“, zaključio je Nedeljko Glamočak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.