Izetbegović otkrio sadržaj pisma pristiglog iz Haaga

Vijesti 27. feb 201717:35 > 17:43
Anadolija

Međunarodni sud pravde U Haagu uputio je na tri odvojene adrese trojice članova Predsjedništva BiH pismo koje izaziva dosta pažnje ovdašnje javnosti.

Jedna od informacija je da Tribunal zahtijeva očitovanje članova Predsjedništva BiH, Mladena Ivanića, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića o aplikaciji za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda je u poslijepodnevnim satima primio pismo, a u komentru za Slobodnu Bosnu otkrio je njegov sadržaj. U međuvremenu, sadržaj pisma potvrđen je za N1 iz kabineta člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, Bakira Izetbegovića. 

“Upravo sam pročitao to pismo. U pismu se traži pojašnjenje vezano za legitimaciju agenta Softića prema Odluci Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine. Razlog zbog kojeg se traži pojašenjenje je to što su zabunu stvorila privatna pisma g. Mladena Ivanića i g. Igora Crnatka, koja su oni uputili Sudu 13. jula 2016. i 3. februara 2017. godine, a u kojima pokušavaju osporiti legitimaciju agenta Softića.

Činjenica koju niko u Bosni i Hercegovini ne može osporiti, pa ni g. Ivanić, jeste da je Odlukom Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine g. Softić imenovan i ovlašten kao agent Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom pravde za sve pravne radnje i postupke koji se odnose na tužbu BiH, a koje radnje i postupci su propisane Statutom i Pravilima tog Suda. Jedna od tih radnji jeste i pokretanje postupka revizije Presude od 26. februara 2007. godine”, kazao je Izetbegović za SB.

On je potvrdio da je odluka Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine donesena u skladu sa Ustavom BiH, a tiče se validne pravne legitimacije Sakiba Softića kao agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde.

“Odluka je stupila na snagu danom donošenja. U Odluci nije propisano bilo kakvo ograničenje mandata agenta Softića. Ova odluka Predsjedništva BiH nikada nije izmijenjena, niti je ikada stavljena van snage. Predsjedništvo BiH nije razriješilo Softića s dužnosti agenta BiH nakon što je Međunarodni sud pravde izrekao Presudu od 26. februara 2007. godine. Prema tome, Odluka Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine i dalje predstavlja službeni stav Predsjedništva BiH, koji je na snazi, koji se mora poštovati i u skladu sa kojim se mora postupati. Ovdje se radi o poštivanju elementarnog principa kontinuiteta pravnih propisa. Jednom donešena odluka Predsjedništva BiH ima se poštivati i po njoj se ima postupati sve dok je ta odluka na snazi, sviđala se ona nekima ili ne”.

Izetbegović je potvrdio da prema pravnom poretku BiH nije neophodna nikakva nova odluka Predsjedništva BiH u kojoj se Softić ponovo imenuje za agenta BiH. Navodi i činjenicu da je Međunarodni sud pravde na osnovu Odluke Predsjedništva BIH od 3. oktobra 2002. godine prihvatio Softića kao agenta BiH.

Hoće li se Predsjedništvo izjašnjavati o ovom pismu Međunarodnog suda pravde?

“Predsjedništvo BiH treba da kaže da su gore navedene činjenice vezano za status i legitimaciju agenta Softića neupitne. Kolega Ivanić ne želi da na dnevni red Predsjedništva BiH staviti osporavanje legitimacije agenta Softića, jer zna da Predsjedništvo BiH ne bi usvojilo odluku o razrješenju agenta, budući da se odluke donose konsenzusom, i da bi time i Ivanić, u formalnom smislu, potvrdio ono što je bjelodana činjenica: da Sakib Softić ima legitimaciju po Odluci Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine”.

Izetbegović je ocijenio da Ivanić koristi političke ocjene i stavove kojim pokušava osporiti legitimitet Softića.

U razgovoru za Slobodnu Bosnu Izetbegović je kazao: “Pravno je neutemeljena teza Mladena Ivanića da je neophodno da Predsjedništvo BiH donese odluku o pokretanju postupka revizije Presude od 26. februara 2007. godine, i da u odsustvu te odluke g. Softić nema legitimaciju da u ime BiH podnese aplikaciju za pokretanje postupka revizije te Presude. Predsjedništvo BiH je već jednom donijelo sve potrebne odluke vezano za tužbu BiH, uključujući i Odluku od 4. oktobra 2002. kojom je imenovalo i ovlastilo g Softića da zastupa BiH pred Sudom po ovoj tužbi BiH. Sviđala se ta odluka Predsjedništva BiH g. Ivaniću ili ne, ona je na snazi, i sve dok je na snazi Predsjedništvo ne može ponovo odlučivati o istoj stvari”.

Izetbegović kaže da se od Predsjedništva BiH ne traži da se izjašnjava i glasa o zahtjevu za reviziju, nego se traži da pojasne status agenta Softića. I sam je kazao da bi volio da se to uradi u skladu sa činjenicama, te da je to ranije predlagao Mladenu Ivaniću, predsjedavajućem Predsjedništva BiH.

“Agent Softić ima mandat da zastupa BiH pred Sudom, taj mandat mu je dalo Predsjedništvio BiH i mandat mu samo može svojom odlukom oduzeti Predsjedništvo BiH. Dakle, ja mislim da je situacija kristalno jasna: agent Softić ima mandat Predsjedništva BiH koji mu nikada nije oduzet”.

Izetbegović je istakao da pismo Međunarodnog suda pravde nije doživio kao šamar BiH, nego kao potvrdu svega onoga što je ranije isticao, da je revizija pravno pitanje.

“Bruka pred javnošću se često dešava kada nam se vraća prošlost, ali smo na to skoro pa navikli – negira se genocid, proslavlja se dan nastanka paravojski i paradžava, rehabilituju se i svečano dočekuju presuđeni ratni zločinci, odlikuju se presuđeni ratni zločinci odgovorni za genocid i patnje desetina hiljada ljudi. O prošlosti se očigledno ne možemo dogovoriti, a o budućnosti ćemo se lakše dogovoriti ako ona bude bazirana na prihvatanju istine koja se najpreciznije ispisuje upravo presudama međunarodnih sudova”.

Izetbegović je protumačio i reakcije pristigle iz RS i Srbije, kazavši da je u RS revizija političko – a ne pravno pitanje.

“Revizija se koristi za obračun između dva stranačka bloka u entitetu Republika Srpska, dok se u Srbiji više tretira kao pravno pitanje”, pojasnio je dodavši da će i  Srbija reagovati pravnim argumentima. 

Iz ureda preostala dva člana Predsjedništva BiH, Mladena Ivanića i Dragana Čovića su za N1 kazali da nisu upoznati da su pisma stigla u Predsjedništvo BiH. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.