Haris Zahiragić za N1 o medijskoj hajci

Vijesti 28. feb 201711:46 > 12:04
N1

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, Haris Zahiragić s vremena na vrijeme nađe se u fokusu interesovanja ovdašnjih medija, a razlozi su različiti.

Kako je za N1 kazao – “ne može da shvati zbog čega ponovo”.

“Nije prvi put da se nešto ovako objavljuje, ali sada je zaista postalo degutantno”.

Podsjećamo, 5. oktobra 2016. godine munjevitom brzinom se proširila vijest da je Haris Zahiragić, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu pred članove Senata UNSA usmeno iznio prijedlog da se petkom, tokom džuma namaza ne zakazuju ispiti i predavanja – zbog, kako je navedeno, vjerskih sloboda.

Pojedini mediji su prenijeli da je zahtjev/inicijativa već upućena, dok je na društvenim mrežama trajala ZA i PROTIV debata. Epilog već znamo – inicijativa je usvojena, a sada skoro četiri mjeseca poslije, Zahiragić tvrdi da je jedna manje bitna stvar dala snagu SPUS-u i njegovom rukovodstvu da njihove inicijative i zahtjevi dođu do relevantnih resornih ministarstava, koji kako za N1 kaže imaju sluha za SPUS.

“Općenito je cijela priča predimenzionirana. Sve oko tog zahtjeva je trebalo poštovati bez formale procedure, a u jednoj sekularnoj, demokratskoj državi – svačija prava poštovati”.

“Univerzitet u Sarajevu trebao je, i jeste na kraju biti iznad politike i uraditi ono što se očekuje od njega”, pojasnio je za N1.

Podsjetio je i na to da je jedan magazin iz BiH napravio prilog o sedmičnim molitvama na Harvardu, Yaleu, Oxfordu, ukazavši da je to svjetska praksa sa vodećih univerziteta.

“To nije ništa osim poštivanje ljudskih prava – koje je kod nas ispolitizirano”, pojašnjava, dodavši da je u našem bh. društvu obično tako.

Sada nam priča da su studenti zadovoljni, jer je njihov zahtjev artikulisan i upućen relevantnim institucijama.

“To je bila samo jedna od 100 inicijativa koju smo uputili u proteklih godinu dana. Nažalost, dobila je previše pažnje. Mi stalno upućujemo inicijative, radimo i obavljamo sastanke sa resornim ministarstvima, pratimo poštivanje našiih zahtjeva prema Vladi KS. Sada planiramo sastanak sa tukovodstvom Studentskih domova i planiramo Skupštinu”, kazao je.

Ima li Vlada KS i ostale institucije sluha prema zahtjevima i inicijativama SPUS-a?

“Za sada ima. Trudimo se, a medijska pažnja na manje bitnim stvarima davala nam je snagu za veće stvari”, ispričao nam je na koncu kratkog razgovora. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.