Fra Majdandžić: Bosna cjelovita, a unutra ćemo se dogovoriti

Vijesti 01. mar 201717:30 > 17:33
N1

Oni su istinski čuvari BiH, njenog blaga i historije, naravno govorimo o franjevcima Bosne Srebrne. Na današnji Dan nezavisnosti BiH gost N1 televizije bio je fra Mirko Majdandžić, bosanski franjevac i župnik župe u Varešu.

Franjevci su bili čuvari Bosne i Hercegovine i nadam se da će to ostati i dalje, kazao je fra Mirko Majdandžić gostujući u emisiji Dan uživo na N1.

On je kazao da je 1992. godine išao da zaokružim da BiH treba biti država za sebe sa svim narodima.

Onda je samo trebalo da se svi ti narodi dogovore kako to složiti kao najljepši mozaik. To mišljenje je ostalo i do danas. Za narode u BiH je najbolje da bude kuća za sve one koji žive u njoj i da se svi osjećaju kao jedna obitelj. To je moguće“, kazao je on.

Čini li vam se da se najmanje bavimo problemima običnog čovjeka?

Nakon referenduma i odluke većine da BiH bude jedna država za sebe onda su se dogodile ružne stvari. Da smo 20 godina svi u BiH činili one korake da dođe do što boljeg praštanja, pravljenja dobrih poteza, suživota, možda ne bismo izbrisali sve zlo, ali veliki broj ljudi posebno koji su bili na pozicijama gdje se odlučuje nisu do radili“, smatra fra Mirko.

On je istakao da je čudo da se održala do danas.

I Bog je čuva. Bilo ko iz BiH kad se pojavi van BiH, sve nas gledaju istim očima.

Ovih dana ponovo je aktualiziran prijedlog BK iz 2005. o ustroju BiH. Unutar crkve postoje podjele oko ovog prijedloga i ustroja.

Potrebno je ustrojstvo svih, gdje će se svi pitati. Bilo bi pošteno, ali da iskreno poslušamo jedni druge, šta su to naše želje. Naš stav franjevaca već 700 godina se zna – Bosna cjelovita, a unutra ćemo se dogovoriti“, poručio je fra Mirko Majdandžić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.