Rektorat Univerziteta u Tuzli o tuči profesora

Vijesti 06. mar 201718:55 > 18:58
Iustracija

Rektorat Univerziteta u Tuzli najoštrije je osudio incident koji se dogodio na jučerašnjem sastanku u Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, a koji je, kako su istakli, samo posljedica i kulminacija višemjesečnih pritisaka vladajućih struktura Tuzlanskog kantona na rektora Univerziteta u Tuzli, prof. dr. Samira Nurića.

“Spram odgovornih za ovaj incident bit će preduzete mjere u skladu s aktima Univerziteta u Tuzli”, poručili su iz Rektorata ovog univerziteta.

Od drugih institucija, prije svih Ministarstva unutrašnjih poslova i Tužilaštva Tuzlanskog kantona, očekuju da će, u skladu sa svojim nadležnostima, provesti odgovarajuće radnje i poduzeti sve u cilju zakonskog sankcioniranja onih iz vladajućih stuktura koji su svojim djelovanjem doveli do ugrožavanja autonomije i ovakvih pojava na Univerzitetu u Tuzli.

“Učinit ćemo sve da se ovaj incident ne odrazi na redovne funkcije Univerziteta, a posebno je važna uloga organa Univerziteta u Tuzli s ciljem očuvanja sigurnosti studenata i zaposlenika te neometanog odvijanja naučno-nastavnog procesa”, istaknuto je iz Rektorata univerziteta u Tuzli.

Također su poručili da, bez obzira na motive, kao i to od koga dolaze, svi pokušaji ugrožavanja nesmetanog funkcioniranja, a posebno autonomije Univerziteta, neće biti tolerirani.

“Očekujemo od svih organa Univerziteta i akademske zajednice u cjelini da stanu u odbranu digniteta i akademskih principa i sloboda”, saopćeno je iz Rektorata Univerziteta u Tuzli.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.