Vujanović: Sarajevo je odličan domaćin

Vijesti 07. mar 201716:56 > 17:04
N1

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović završio je dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini. Nakon brojnih susreta, posljednje sate boravka u Sarajevu iskoristio je za šetnju gradom i obilazak vjerskih objekata. Vujanović je kazao kako je, kao i uvijek, Sarajevo odličan domaćin.

Šetnja Sarajevom započela je posjetom vidikovca na Zmajevcu gdje se crnogorska delegacija sa domaćinima, bošnjačkim članom Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem te gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom, zadržala oko pola sata. Nakon toga posjetili su Staru pravoslavnu Crkvu, te šetnjom Baščaršijom uputili se prvo do Gazi Husrev-begove džamije, a nakratko su se zaustavili u jednoj od radnji na čaršiji.

Katedrala Srca Isusova je bila naredno odredište gdje se crnogorski predsjednik obratio medijima, te kazao kako je Sarajevo kao i uvijek odličan domaćin.

Vujanović se osvrnuo i na evropski put BiH, te izrazio zadovoljstvo jučerašnjim susretom sa članovima Predsjedništva BiH. Dodao je i kako EU treba dati konkretniju i veću podršku ovim prostorima.

“Kod svih njih postoji puna spremnost da u korist svih građana i čuvanja suvereniteta i jednakopravnosti svih konstitutivnih naroda i jednakosti entiteta afrimišu vrijednosti BiH i mislim da to obavezuje EU da ovdje i na prostoru regije bude snažnije prisutna”, kazao je Vujanović.

Odnosi između BiH i Crne Gore se mogu graditi na dobrosusjedstvu i prijateljstvu, zaključio je Vujanović na kraju svoje posjete prilikom koje je obišao i Muzej Jevreja BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.