Banjaluka: Danas zajednička sjednica entitetskih vlada

Vijesti 09. mar 201707:25 > 07:30
Vlada FBiH

Zajednička sjednica entitetskih vlada, koja je najavljena za danas u Banjoj Luci, dobar je način za jačanje reformskih procesa u Bosni i Hercegovini kroz saradnju zvaničnih institucija, ocijenio je federalni premijer Fadil Novalić.

Po njegovim riječima, Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska imaju jednake interese u provedbi reformskih zadataka.

“Jedan od najvažnijih je uspostavljanje trajnih i efikasnih mehanizama za suzbijanje sive ekonomije na prostoru cijele Bosne i Hercegovine. Ta nastojanja ne bi bilo moguće ostvariti ukoliko bi bila provođena samo unutar jedne strane međuentitetske linije i zato ćemo sutra o tome posebno razgovarati”, naglasio je Novalić.

Smatra da postoje i brojne druge oblasti u kojima saradnja može donijeti korist i napredak za oba entiteta. Među njima je i planiranje i izgradnja putne infrastrukture koja bi, ne samo saobraćajno, već i privredno povezala entitete, a time i cijelu Bosnu i Hercegovinu.

“Očekujem da će zajednička sjednica dviju vlada u Banjoj Luci, što je također veoma značajno, doprinijeti relaksaciji sadašnjih političkih prilika u Bosni i Hercegovini, pokazati da su ekonomija i razvoj ključni za stabilnost, prosperitet svakog građanina Bosne i Hercegovine, bez obzira na to u kojem entitetu živi i radi”, kazao je premijer Novalić. 

Također je istaknuo da su dvije vlade i do sada dobro sarađivale, prije svega u donošenju harmoniziranih zakonskih rješenja, te da je današnja zajednička sjednica korak dalje u razvoju takve saradnje.

“Stoga ćemo podržati svaku zajedničku aktivnost zvaničnih entitetskih organa. To nikako ne znači zaobilaženje nadležnih institucija Bosne i Hercegovine već, naprotiv, pomoć u ostvarivanju njihovih nadležnosti i ciljeva čije ispunjenje treba da donese dobrobit svim građanima Bosne i Hercegovine”, izjavio je premijer Novalić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.