Refik Hodžić: Izetbegoviću, dosta obmana i laži

Vijesti 10. mar 201711:32 > 11:38
Refik Hodžić/Facebook

Refik Hodžić, novinar, dokumentarista i aktivista iz Prijedora, prokomentarisao je izjave Bakira Izetbegović da je Međunarodni sud pravde u Haagu prekršio pravilnik i Statut u donošenju odluke po zahtjevu BiH za reviziju presude protiv Srbije za genocid.

“Bakire Izetbegoviću: MSP nije prekršio svoja pravila, ni Statut. Sud vam je još prošle godine poslao pismo da treba nova odluka pošto je revizija novi postupak. Dosta laži i obmana. Dosta ponižavanja žrtava i naroda, dovoljno smo svi poniženi ovom blamažom. Ako nemate hrabrosti da preuzmete odgovornost, makar šutite”, poručio je Hodžić.

Hodžić je radio i kao glasnogovornik Haškog tribunala i Suda Bosne i Hercegovine, a danas je direktor komunikacija Međunarodnog centra za tranzicionu pravdu. Živi i radi u New Yorku.

“Sud je u maju prošle godine obavijestio Softića da mu je potrebna nova odluka Predsjedništva za pokretanje postupka revizije i da ona iz 2002. godine ne važi. Konačna potvrda da je Bakir Izetbegović znao da ovaj zahtjev koji podnosi Softić nema šanse ni da prođe registrara. Lagali su sve vrijeme, svjesno i planski išli u destrukciju iako su znali da nema šanse za uspjeh”, naveo je Hodžić.

Podsjetimo, Međunarodni sud pravde u Haagu odbio je zahtjev BiH za reviziju tužbe protiv Srbije.

“Sud je propisno razmotrio mišljenja članova Predsjedništva, koja su iznijeli u svojim pismima. Sud smatra da sadržaj ovih pisama pokazuje kako nikakvu odluku nisu donijela nadležna tijela, u ime Bosne i Hercegovine kao države, glede zahtjeva za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija). Stoga, ne može se ništa poduzeti glede dokumenta pod nazivom „Aplikacija za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija)”, navedeno je iz Suda u pismima članovima Predsjedništva BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.