Na cestama u FBiH identifikovano 109 "crnih tačaka"

Vijesti 10. mar 201714:13 > 14:15
N1 / Arhiv

Na magistralnoj cestovnoj mreži u Federaciji Bosne i Hercegovine identificirano je 109 lokaliteta koji su, po određenim kriterijima, definisani kao „crna tačka“ (opasna mjesta).

Studija crnih tačaka na magistralnim cestama u FBiH za period 2013- 2015, koja je predstavljena u JP Ceste Federacije BiH, pokazala je i da je u tom periodu registrovano 15.405 saobraćajnih nezgoda na magistralnim cestama, od kojih je 4.259 bilo sa nastradalim osobama, a 232 sa poginulim osobama.

JP Ceste Federacije BiH u Planu i programu za 2016. godinu osiguralo je finansijska sredstva za troškove izrade prioriteta rekonstrukcije i sanacije opasnih mjesta na magistralnim cestama u Federaciji BiH. Prilikom izrade studije izvršeno je i prikupljanje svih podataka o saobraćajnim nezgodama u FBiH u tom trogodišnjem periodu, te podaci o PGDS-u, na osnovu kojih je formirana cjelovita baza podataka o saobraćajnim nezgodama.

Studiju je za naručioca, Ceste FBiH, izradio Fakultet za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu, a u svrhu adekvatne i prihvatljive analize sigurnosti na magistralnim cestama FBiH, koja podrazumijeva identifikaciju opasnih mjesta, odnosno crnih tačaka, prikupljeni su podaci za svih deset kantona FBiH, odnosno 68 policijskih stanica.

Predstavljanju studije prisustvovali su predstavnici JP Ceste FBiH, kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i drugi.

Programom modernizacije cesta u FBiH koji implementira JP Ceste FBiH d.o.o. predviđena je sanacija i rekonstrukcija crnih tačaka iz ove studije, saopćeno je iz JP Ceste FBiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.