Svjetlo u mraku: Glumci čitaju omiljene knjige slijepima

Vijesti 10. mar 201717:17 > 19:19
N1

Često zanemarena Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH - svijetlo je u mraku za ove osobe. Čitati knjige za slijepe je izazov i odgovornost. Zato je za slijepe danas, kažu, najbitnije koji glas je pročitao knjigu, a ne ko je autor iste.

“Edo u crtanom filmu” naziv je knjige koju danas za slijepe i slabovidne osobe čita glumica Merima Lepić -Redžepović.

“Želite li na putovanje o kojem sanjate okrenite 1, svijet mašte vam je na broju 2”, pročitala je Merima.

A taj svijet mašte je upravo onaj svijet u koji ulaze slijepe osobe slušajući kako neko čita knjigu za njih. Odgovornost da nekoga samo glasom vodite kroz priče u knjigama je velika.

“Potrebno je čitati knjigu kao da je ti čitaš i kako je ti čitavši doživljavaš kroz neku tu svoju emociju i čitanje. Imaš odgovornost da će ljudi koji su slijepi i koji ne mogu da vide stvari da ih dožive”, objasnila je glumica.

Druga bh. glumica Alena Džebo-Hećo pokrenula je inicijativu čitanja knjiga za slijepe i slabovidne osobe upravo u ovoj biblioteci. Tada, ni ona sama nije slutila kakav će odjek u javnosti imati ova inicijativa koja traje i danas.

“U zadnje vrijeme se nama dešava da naši korisnici ne pitaju da li je Orhan Pamuk napisao “Zovem se crvena” nego je li Vedrana Seksan pročitala “Zovem se crvena” tako da se jako vežu za glasove”, otkrio je Sakib Pleh, direktor Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH.

Biblioteka raspolaže knjižnim fondom od blizu 26 hiljada bibliotečkih jedinica u tehnikama za slijepe na Brajevom pismu, audio i digitalnoj tehnici, svih književnih žanrova.

“Naši korisnici uvijek više vole da koriste knjige u zvuku zato što su Brajeve knjige kabaste i zato što imamo novooslijepljenih, kako zbog bolesti, tako i zbog rata, koji ne znaju Brajevo pismo”, dodala je Sanela Osmanagić, Biblioteka za slije i slabovidna lica BiH.

Za više od 1.200 korisnika Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH ukoliko ne poznaju Brajevo pismo – tuđi glas postaje svijetlo u mraku, a biblioteka drugi dom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.