GSSuBiH: Zašto nas niste uključili u potragu za dječakom?

Vijesti 12. mar 201718:06 > 18:12
N1

Beživotno tijelo 10-godišnjeg dječaka Konstantina Stijepića pronađeno je na nepristupačnom terenu na lokalitetu Vis, u selu Potok, zaseoku Juroštevići, nakon pet dana potrage.

Tim povodom Savez gorskih službi spašavanja u BiH izdao je saopćenje u kojem su izrazili iskrenu sućut porodici stradalog Konstantina Stijepića, ali i dati podršku svim spasiocima koji su ulagali velike napore da se dječak pronađe.

Izrazili su žaljenje što nisu pozvani da pomognu u ovoj zahtjevnoj spasilačkoj misiji.

“Mislimo da je svima jako dobro poznato da se GSSuBiH već godinama vrlo aktivno i kvalitetno bavi traganjem za izgubljenim i nestalim osobama i zato nam je pomalo čudno zašto nas kolege nisu pozvale u pomoć u ovu akciju potrage za nestalim dječakom”.

U obavijesti za javnost stoji da ne žele tvrditi da bi uz našu pomoć dječak bio brže pronađen, ali misle da je svakako neopravdano i ljudski i stručno-ne angažirati sve raspoložive resurse i snage koje stoje na raspolaganju, pogotovo na osjetljiv incident kakav je nestanak autističnog dječaka.

“Iskreno nam je žao zbog ovoga propusta i nadam se da će ubudućim slučajevima naše kolege spašavatelji imati na umu da nas pozovu, na što ćemo se mi vrlo rado odazvati i doći da pomognemo”, navodi se u saopštenju GSSuBiH.

GSSuBiH radi potrage po najnovijim svjetskim metodama, zasnovanim na teoriji potrage, koja je utemeljena na svjetskoj bazi statističkih podataka o potragama za nestalim i izgubljenim osobama- ISRID i da su naše potrage puno efikasnije i uspješnije od kako radimo po tim metodama, navodi se između ostalog u njihovom pismenom obraćanju javnosti.

“Ne znamo koji su bili razlozi nepozivanja, dali je to zbog toga što se politika uvukla u svaku sporu našeg života, pa i u spašavanje ljudskih života ili neko misli da je poziv u pomoć kolegama iskazivanje vlastite slabosti…, kako god bilo, mislimo da nije dobro tako razmišljati. Mi smo, za primjer, vrlo rado došli da pomognemo tražiti dječaka i djevojčicu u Rašljanima, a nakon toga, kad smo imali potragu na Vran planini prošle godine, kolege iz dc.Brčkog su zvali i pitali: ” treba li pomoć?”, mi smo rekli DA, dođite da nam pomognete. Ne zato što mi ne znamo i ne možemo sami to raditi, nego zato da maksimalno iskoristimo sve ponuđene potencijale u cilju što bržeg pronalaska nestalog. I krenuo je konvoj vozila iz dc.Brčkog i stigli su na pola puta kad smo im javili da je nestali pronađen i da se mogu vratiti. I hvala im na pokazanoj dobroj volji”, navodi se u saopšenju.

“Prilika je da ovo kažemo svima koji su u potrebi, da je GSSuBiH asocijacija koja gaji i promovira vrijednosti koje se ne mogu kupiti novcem nego se postižu upornim i stručnim radom i učenjem, i da smo kao takvi u svako doba spremni doći i pomoći bilo kome na cijeloj teritoriji BiH , kome je naša pomoć potrebna i dobro-došla. Rado ćemo se odazvati i pomoći, i radili smo to već i izvan granica naše države”, navodi se.

Još jednom su izrazili žaljenje što ih kolege spašavatelji koji su vodili aktivnosti na potrazi kod Lopara, nisu pozvali u pomoć u traganju za nestalim dječakom – stoji u saopštenju koje je objavljeno na stranici Gorske službe spašavanja, a potpisao ga je Zdenko Marić, predsjednik GSSuBiH, instruktor za vođenje potraga.

Cijelo saopštenje pročitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.