Ivanić i Rivlin: Odnosi BiH i Izraela su odlični

Vijesti 13. mar 201715:04 > 15:06
N1

O aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Izraelu, regiji Balkana i na Bliskom istoku predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji s delegacijom BiH boravi u zvaničnoj posjeti Izraelu, razgovarao je u Jerusalemu s predsjednikom Izraela Reuvenom Rivlinom.

Ivanić i Rivlin saglasili su se da su odnosi BiH i Izraela odlični, s prostorom za dodatno unapređenje koje bi bilo korisno za obje zemlјe.

Ovo je prva zvanična posjeta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Izraelu, a Ivanić je posjetu ocijenio kao jednu od najvažnijih u ovom mandatu.

Ivanić i Rivlin konstatirali su da između BiH i Izraela postoji dosta sličnosti, zbog niza historijskih specifičnosti i načina rješavanja konflikata. Sagovornici su naglasili da je u modernom društvu poseban izazov za obje zemlјe sačuvati stabilnost u multietničkim zajednicama, ali da su i BiH i Izrael pokazali da je to moguće.

Ivanić se sastao i s patrijarhom Jerusalema i sve Palestine, gospodinom Teofilom III.

Ivanić i patrijarh Teofil III razgovarali su u Jerusalemskoj patrijaršiji o aktuelnim temama, a patrijarh, koji je u izuzetno teškim okolnostima uspio da ostane čuvar svetih mjesta u Izraelu, predsjedavajućem Predsjedništva BiH prenio je optimističnu poruku za budućnost.

Ivanić je 94. šef države koji je u jerusalemskom Gaju nacija posadio drvo masline koje simbolizira mir i život, što ima posebnu simboliku u Jerusalemu jer je smješteno u blizini Memorijalnog centra „Yad Vashem”. Maslinovo drvo će u ime BiH ostati u Izraelu kao simbol prijatelјstva dviju zemalјa.

Delegacija BiH, na čelu s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, boravi u zvaničnoj posjeti Državi Izrael i Državi Palestina.

Tokom posjete Izraelu, delegacija BiH će se sastati i s premijerom Benjaminom Netanyahuom, predsjednikom izraelskog parlamenta Knesset Yulijem Edelsteinom i ministrom odbrane Avigdorom Liebermanom.

Programom je predviđen sastanak delegacije BiH s predstavnicima Svjetskog jevrejskog kongresa, obilazak Memorijalnog centra „Yad Vashem” i ceremonija polaganja vijenaca u Sali sjećanja.

Tokom boravka u Državi Palestina, delegacija BiH će se sastati s predsjednikom Države Palestina Mahmoudom Abbasom i Komitetom za pregovore. Posjetom je predviđen i sastanak s palestinskim vjerskim dužnosnicima i polaganje vijenca u Mauzoleju Yassera Arafata.

U delegaciji su, osim predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Ivanića, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i predstavnik bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Elvir Čamdžić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.