Treća sreća Fahrudina Radončića u Predsjedništvu BiH?

Vijesti 14. mar 201709:24 > 09:27
Reuters

Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH, već dva puta nije uspio pobijediti u trci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Radončić se prvi put kandidovao na izborima 2010. godine, a na kraju mu je nedostajalo više od 20.000 glasova.

Četiri godine kasnije ponovo je pokušao biti bolji od Bakira Izetbegovića, ali nije uspio, naprotiv doživio je još ubjedljiviji poraz. Radončić je osvojio 201.454 glasa, a lider SDA 247.235 glasova.

Gostujući na N1 televiziji u ponedjeljak Fahrudin Radončić je kazao da će se najvjerovatnije, treći put zaredom, kandidovati za člana Predsjedništva BiH na Općim izborima iduće godine.

„Već sam ranije rekao da ću se najvjerovatnije kandidovati. Konačnu odluku će kada dođe vrijeme donijeti organi stranke“, izjavio je Radončić.

„Rat“ na relaciji Radončić – Izetbegović, nakon kratkog prividnog primirja, je nastavljen, a kulminirao je odbacivanje aplikacije za reviziju presude BiH protiv Srbije. Radončićeve oštre kritike na račun Izetbegovića, član Predsjedništva BiH je prokomentarisao riječima da „Radončić samo želi njegovo mjestu u Predsjedništvu“.
Lider SBB-a je ovu izjavu prvog čovjeka SDA za N1 prokomentarisao, kazavši da je to ‘još jedna brutalna laž Bakira Izetbegovića’.

„Ja nisam pitanje ostavke ni pomenuo prvi niti rekao da bih ja sjeo tamo. On izgleda ne poznaje Ustav BiH, jer ako ode član Predsjedništva BiH na njegovo mjesto se bira poslanik iz Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, gdje ja ne sjedim. To je još jedna laž u kontinuitetu, a možda ima i za psihijatre posla“, rekao je Radončić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.