Sutra počinje obnovljeno suđenje Sariću

Vijesti 22. sep 201410:47 > 10:51
Sudbih.gov.ba

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH sutra će početi obnovljeno suđenje Goranu Sariću, koji je prvostepenom presudom osuđen na 14 godina zatvora za zločin počinjen u sarajevskom naselju Nahorevo.

Apelaciono vijeće Suda BiH otpremilo je 25. juna drugostepenu presudu u predmetu “Goran Sarić”, kojom se žalba Tužilaštva BiH odbija kao neosnovana i prvostepena presuda u oslobađajućem dijelu potvrđuje.

Vijeće je uvažilo žalbe branilaca, te je prvostepena presuda Suda BiH u osuđujućem dijelu ukinuta i određeno održavanje novog pretresa.

Sarić je u augustu prošle godine proglašen krivim da je, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti u opštini Centar, nadzirao i učestvovao u razdvajanju tri grupe muškaraca koji su bili u psihijatrijskoj bolnici Jagomir, nakon što su tu zatvoreni 19. juna 1992. godine.

Prvostepeno vijeće je zaključilo da je dio zatočenika upućen na područje pod kontrolom Armije BiH, 29 je odvedeno u logore u Vogošći, dok je treća grupa ostavljena, a njihova tijela pronađena su na lokalitetu Skakavca.

Početak suđenja zakazan je u 9.00 sati.