Istražujemo: Hoće li BHRT biti podijeljen na tri kanala?

N1

Klub hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH i Hrvatski narodni sabor iznijeli su prijedlog o transformaciji javnog RTV servisa i formiranja tri nacionalna TV kanala. Istražili smo o kakvom modelu je zapravo riječ, te šta o njemu misle uposlenici javnih servisa i njihove kolege novinari.

Prijedlog Hrvatskog narodnog sabora o transformaciji javnog RTV sistema predviđa stvaranje četiri javna servisa od postojeća tri. Novina je poseban servis na hrvatskom jeziku. U tekstu prijedloga stoji: “U okviru ovako formatiranog Javnog RTV sistema BiH jedan bi servis bio prilagođen svim građanima kao državljanima BiH, a po jedan servis bi emitirao program u pravilu na jeziku jednog od konstitutivnih naroda”.

To bi u praksi izgledalo ovako:

BHRT 1 — Javni servis sa sjedištem u Sarajevu. Program se emitira na jezicima sva tri konstitutivna naroda.
BHRT B —Javni servis sa sjedištem u Sarajevu. Program se emitira u pravilu na bosanskom jeziku.
BHRT S — Javni servis sa sjedištem u Banjaluci. Program se emitira u pravilu na srpskom jeziku.
BHRT H —Javni servis sa sjedištem u Mostaru. Program se emitira u pravilu na hrvatskom jeziku.

Svaki od pojedinačnih servisa reproducira društveni, nacionalni i kulturni identitet jednog od naroda.

“Iz jednog potpuno političko pitanja proizilazi cijela struktura nastanka ili transformacije u četiri neka javna servisa. Tome se pridaje zaista velika pažnja. Tako da se na te neke stvari poziva. Ovdje se takođe kaže da je nužna rekonstrukcija i ja se tu slažem”, kazao je Senad Ćumurović (BHRT).

Prema ovom prijedlogu, RTRS i RTVFBiH prestaju biti dio Javnog RTV sistema i tako prestaje i njihovo financiranje od naplate RTV takse i prelaze na finansiranje iz entitetskih budžeta.

“Mislim da osnivanje novih kuća nema smisla. Mislim da se transformacija treba odvijati kroz postojeće javne servise, i to njihovim dovođenjem u funkciju koju treba da imaju. Na prvom mjestu osiguranja finansiranja kako bi tu funkciju mogli i ostvariti”, istakao je advokat Plamenko Čustović.

Kada je u pitanju formiranje kanala na hrvatskom jeziku sa sjedištem u Mostaru, predstavnici javnih emitera imaju prijedloge koji ne uključuju formiranje novih javnih servisa.

“Možemo i zajedno načiniti vrlo jak i izuzetno kvalitetan informativno-tehnički centar u Mostaru, u kojem ćemo zaposliti 20, 30 ili 50 mladih ljudi koji nisu zaraženi virusom kojekakvog politikanstva, koje najčešće ide u kontracivilizacijskom smjeru – protiv samog onog naroda u čije se ime istupa”, poručio je Džemal Šabić, generalni direktor Federalne televizije.

Izjašnjavajući se o prijedlogu HNS-a, predstavnici BHRT-a i Federalne televizije zaključili su kako je transfomacija javnog RTV sistema neophodna, u cilju postizanja bolje sistema finansiranja, ali i kako neće pristati na čisto politička rješenja. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.