Dok vlast prebacuje nadležnost – nacionalni spomenik propada

Vijesti 16. mar 201717:56 > 19:23
N1

Zgrada Olimpijskog muzeja Sarajevo izgrađena 1903.godine za sarajevskog advokata i političara Nikolu Mandića.

8. februara 1984.godine na dan otvaranja Olimpijade u Sarajevu, u Vili Mandić, otvoren je Muzej XIV Zimskih olimpijskih igara. Više od 20. godina ovaj nacionalni spomenik prepušten je sam sebi.

Vila Mandić je devastirana tokom granatiranja Sarajeva, pri čemu je najviše stradala i postavka Muzeja. Ipak neki eksponati su spašeni te pohranjeni u podrum Olimijskog centra Zetra. Ova institucija ponovo je otvorena 2004.godine, na 20.godišnjicu održavanja ZOI, ali ovoga puta u prostorijama Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine.

“Sarajevo se pamti po atentatu, opsadi i olimpijadi. Olimpijada je jako lijep događaj i zbog toga se trebamo potruditi da čuvamo uspomenu na realizaciju jednog od najvećih sportskih događaja, sa druge strane mi smo olimpijski grad”, kazao je Edin Numankadić, direktor Olimpijskog muzeja.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika na sjednici održanoj 2009.godine, proglasila je Vilu Mandić nacionalnim spomenikom BiH.

Na naš upit zašto nacionalni spomenik BIH više od 20.godina propada, u odgovoru Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, između ostalog, stoji: “Predlažemo da kontaktirate nadležni Zavod za zaštitu spomenika u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta.”

Kada smo ih kontaktirali, dobili smo odgovor da je najbolja adresa, ipak, kantonalni nivo. A kantonalni ministar kulture i sporta tvrdi:

“U ovom momentu Ministarstvo kulture i sporta nije nadležno niti može učestvovati u bilo kakvoj obnovi iz prostog razloga što je komisija za nacionalne spomenike donije takvu odluku kakvu je donijela, još u toj odluci izričito se kaže da Kanton Sarajevo ne može učestvovati”, izjavio je Mirvad Kurić, ministar kulture i sprota Kantona Sarajevo.

Do sada su urađene dvije faze rekonstrukcije Vile Mandić, prema riječima direktora Olimpijskog muzeja, ostaje još da se uradi enterijer i fasada, te kako navodi za to je potrebno oko milion KM. I dok vlasti prebacuju nadležnost sa federalnog na kantonalni nivo, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine propada.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.