Blizu tri godine od nerazjašnjene smrti Dine Ćosića

Vijesti 17. mar 201712:09 > 13:00
N1

Blizu tri godine je prošlo od smrti Dine Ćosića koji je preminuo u Kazneno-popravnom domu Kotlovac u Tuzli, a njegova porodica i dalje traga za istinom u vezi tog slučaja.

Budući da je cijeli slučaj pun kontroverzi, Dinin otac Senaid, i dalje pokušava saznati šta se desilo tog 7. augusta 2014. godine, kada je njegov zdravi sin, kako je naveo za N1, preminuo dan nakon što su razgovarali telefonom.

Nakon smrti je Senaid zatražio istragu u vezi smrti pod nerazjašnjenim okolnostima, odnosno na originalnom papiru o smrti pisalo je da je Dino preminuo u 6 sati ujutro i da je u pitanju nasilna smrt, dok je na drugom pisalo da je smrt konstatovana u 7:30 sati.

Urađena je istraga gdje je iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona navedeno da je u Dininom organizmu bilo opojnih sredstava nakon čega je Senaid poslao pritužbu Federalnom tužilaštvu koje je poništilo odluku Kantonalnog tužilaštva te naredilo ponovnu istragu.

Iz tog Tužilaštva su tražili da se urade nalazi u Sarajevu o prisustvu opojnih sredstava, ali s obzirom na to da u Sarajevu nema instrumenata za ispitivanje, nalazi su poslati u Novi Sad gdje je potvrđeno da smrt nije nastupila usljed unošenja teških opojnih sredstava.

Senaid je nakon toga poslao pritužbu Federalnom tužilaštvu koje je poništilo odluku tog tužilaštva i naredilo ponovnu istragu.

Kontaktirali smo Federalno tužilaštvo gdje su nam kazali da je  to tužilaštvo razmotrilo pritužbu Senaida Ćosića te je ocijenjeno da je pritužba osnovana zbog čega je Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona dostavilo 15. juna 2016. mišljenje sa preporukama o radnjama koje je potrebno preduzeti.

Naknadnom provjerom utvrđeno je da te radnje nisu još okončane, posebno vještačenje po vještaku medicinske struke, pa je povodom urgencije Senaida Ćosića, oca umrlog Dine Ćosića, zatraženo od glavnog kantonalnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona da dostavi informaciju o preduzetim radnjama u ovom predmetu te je posebno ukazano na potrebu hitnog postupanja“, naveli su iz Federalnog tužilaštva za N1.

Istakli su i kako sve dodatne informacije vezane za ovaj slučaj tražimo od Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, što smo i učinili ali do trenutka objavljivanja ovoga teksta nismo dobili odgovor.

Također, otac preminulog Dine za N1 je izjavio kako je i sam kontaktirao Tužilaštvo TK gdje su mu kazali da su nalazi poslati na vještačenje dr. Nerminu Sarajliću u Sarajevo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.