ZZO KS: Elektronske zdravstvene kartice do kraja marta

Vijesti 17. mar 201715:27 > 15:32
Google Maps

Elektronske zdravstvene kartice za koje je utvrđeno da su odštampane s greškom na grbu KS-a, za osiguranike koji su ih već ranije podigli u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS-a, bit će završene tokom marta i dostavljene im na kućne adrese.

Potvrđeno je to Feni u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS-a i navedeno da će nakon toga početi izrada elektronskih zdravstvenih kartica za ostale građane KS-a.

Ističu da će se podjela elektronskih zdravstvenih knjižica vršiti u fazama, da bi se izbjeglo stvaranje gužvi u poslovnicama Zavoda.

“Do tada važe ‘papirne’ zdravstvene knjižice”, istaknuto je. Napomenuto je da, ni Zavod ni osiguranici, neće imati dodatne troškove za korigovane kartice.

Pri izradi elektronskih zdravstvenih kartica za osigurane osobe u Kantonu Sarajevo došlo je do tehničke greške koja se odnosi na izgled grba KS-a. Naime, na novim zdravstvenim karticama (čija podjela je u međuvremenu obustavljena) osim državnog grba je i grb Kantona Sarajevo. Međutim, grb Kantona je odštampan pogrešno (na lijevoj strani plava boja, a na desnoj bordo).

Elektronska zdravstvena kartica izgleda kao kreditna kartica i vrhunski je način zdravstvene evidencije. Sadrži osnovne podatke o osiguraniku Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a, a umnogome će olakšati i pacijentima i ljekarima. Na taj način trajno bi trebao da bude riješen problem gužvi u zdravstvenim ustanovama.

Realizacija projekta elektronskih kartica u KS-u počela je 2013. podjelom kartica ratnim vojnim invalidima, civilnim invalidima i penzionerima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.