Srpski delegati ne dolaze na sjednice, redovno podižu plate

Vijesti 20. mar 201717:11 > 17:29
N1

Da li je Dom naroda Bosne i Hercegovine u blokadi? Današnja sjednica nije održana, zbog nepojavljivanja tri srpska delegata. No, ostali članovi ovog Doma i dalje tvrde da na sceni nije blokada institucija, jer još ima vremena da se nadomjesti propušteno.

Druga strana medalje je to što manje radnih sati neće promijeniti činjenicu da su državni delegati među najplaćenijima u državi, sa prosječnom naknadom od blizu 5 hiljada maraka mjesečno.

Delegatske klupe u Domu naroda u posljednja tri mjeseca bile su prazne više nego što su ih svojim radom grijali dobro plaćeni delegati. Sjednica, koja je trebala biti tek druga ove godine, ipak, nije održana, zbog nedolaska Nebojše Radmanovća i Sredoje Novića, iz SNSD-a, i Dragutina Rodića, iz DNS-a. Kako nije bilo kvoruma, održavanje sjednice je odgođeno, a da se nije znao razlog nedolaska trojca.

“Od gospodina Radmanovića, Novića i Rodića iznenađuje me način na koji su danas doveli sve kolege u Domu naroda pred svršen čin”, kazao je Safet Softić.

Radmanović, Nović i Rodić su izostanak najavili samo delegatu Ognjenu Tadiću, iz SDS-a, ali niko od njih medijima nije iznio razloge nedolaska. Tako je sve ostalo na pretpostavki da iza svega stoji i zahtjev za reviziju presude protiv Srbije, premda ga je Međunarodni sud pravde u Haagu odbacio. Komentar nismo uspjeli dobiti ni od ostalih SNSD-vaca, koji su nam nezvanično rekli da ne znaju razlog nedolaska njihovih stranačkih kolega. Jedino što ostaje kao mogućnost jeste da su delegati iz SNSD-a i DNS-a odlučili slijepo poštovati Zaključke Narodne skupštine Republike Srpske. Iz jednog se jasno iščitava poziv na blokadu državnih institucija.

“NSRS poziva sve predstavnike RS u zajedničkim institucijama BiH da iskoriste pravna i politička sredstva u cilju onemogućavanja donošenja bilo kakvih odluka na nivou zajedničkih institucija BiH, sve dok se ne riješe vitalna pitanja RS, kao što su akti u vezi sa Sudom i Tužilaštvom BiH, rješavanja pitanja imovine i druga pitanja”.

Ovakav Zaključak podržala je jedino vladajuća koalicija u Republici Srpskoj, ali ne i stranke iz Saveza za promjene. Tako je bojkot sjednice Doma naroda ponovno bila tema za zanimljivu opservaciju ministra Dragana Mektića.

“Došli oni, ne došli, na tu sjednicu, taj posao njih čeka, oni to moraju dovršiti, Mislim da oni pokušavaju stvoriti krivu sliku lažnog patriotizma. I kada uzmete sve te članove Doma naroda, oni nemaju ništa sa tim vremenom kada se stvarala Republika Srpska”, objasnio je Mektić.

Predsjedavajući Doma naroda Bariša Čolak još vjeruje da na sceni nije blokada institucija, i da delegati imaju vremena da nadomjeste propušteno.

“Vidjećemo je li to blokada institucija ili… Ukoliko bismo uskoro uspjeli održati sjednicu Doma naroda, onda to ne bi bila blokada institucija”, istakao je Čolak.

Uprkos evidentnom bojkotu dijela srpskih delegata i zastupnika, niko ovu situaciju ne naziva blokadom institucija BiH, premda je za tri mjeseca ove godine održana samo jedna sjednica Doma naroda, a i Zastupnički dom je odgađan zbog zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije. I nekoliko sjednica Komisija nije održano zbog nedolaska srpskih predstavnika, ali to neće utjecati na njihovu platnu listu na kraju mjeseca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.