Kako smo se brukali: Diplomatski skandali na bh. način

Vijesti 25. mar 201714:27 > 14:29
N1

Ne dolaze na posao kada ne žele, blokiraju državu kada žele, primaju plate radili ili ne radili, uz sve to, političari, nerijetko, narušavaju ugled Bosne i Hercegovine kako u regiji, ali i šire. Prisjetimo se niza diplomatskih skandala samo proteklih nekoliko godina.

Diplomatski skandali, politički gafovi, gruba kršenja protokola i nedopustivi istupi. Nerijetki su među bh. zvaničnicima. Sjetimo se istrage koju je Ministarstvo vanjskih poslova vodilo protiv generalnog konzula BiH u Chicagu, Brane Pećanca koji je 2014. sudjelovao u organizaciji i proslavi Dana Republike Srpske, gdje su prisutni veličali ratne zločince.

“Republika Srpska će živjeti dalje još jednom neka živi Republika Srpska neka je sretan ovaj dan Republike Srpske živjeli braćo i sestre”, kazao je Pećanac u Chicagu 2014. godine.

Pariškog konzula Velida Hamdičevića su zbog zlupotrebe polažaja progonile kako strane tako i domaće pravosudne institucije zbog sumnje da je pomagao trgovinu ljudima. Diplomatski se nismo ponašali ni u regionalnim krugovima. Pa je tako 2010. godine tadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Nikola Špirić odbio prisustvovati dijelu konferencije o Zapadnom Balkanu, u trenutku kada su se obraćali predstavnici Kosova.

“Posmatrajući diplomatiju kao legitiman dio stranačku plijena svi članovi Predsjedništva su imali koristi od toga što su imenovanja diplomata isključivo u njihovim rukama da kriteriji nikada nisu postojali I da se bukvalno dešavalo ono što mi kažemo da se ljude kupi s ulice I stavlja ih se na najodgovornije poslove u diplomatskoj mreži”, kaže Nedžma Džananović, profesorica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Javnost pamti ponašanje savjetnice za medije Biljane Bokić, 2011. godine tokom posjete tadašnjeg predsjednika Srbije Borisa Tadića, Banjoj Luci. Obraćanja Tadića i Milorada Dodika, grubo je prekinula, u trenutku kada je predsjednik Tadić trebao da odgovori na jedno od postavljenih pitanja. Upravo tada je stigao teniser Novak Đoković.

“Izvinjavam se, završavamo konferenciju za novinare, stigao je Novak Đoković, dozvolite da ga dočekamo”, kazala je Bokić tada.

Skandaloznim je ocijenjen i potez člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića koji je u nekoliko navrata predsjednika Turske Redžepa Taipa Erdogana nazvao svojim i našim. Tako je bilo tokom promocije Erdoganove knjige “Rađanje lidera” u Visokom.

“Ovdje u Visokom u Sarajevu svi stojimo pred tobom iz poštovanja prema prvom muslimanskom lideru zato dignite visoko zastave u Konji za našeg lidera Taipa Erdoana, za našeg predsjednika”, kazao je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH 2014. godine.

Diplomatskih “gafova” nije manjkalo bivšem ministru vanjskih poslova Zlatku Lagumdžiji. Rezolucija o Siriji kojom se osuđuje nasilje u toj zemlji iz 2012. dobila je od BiH zeleno svjetlo na Generalnoj skupštini UN-a.

Instrukcije je dao Lagumdžija, iako Predsjedništvo BiH o tome nije imalo usaglašen stav, a BiH na osnovu toga trebala biti suzdržana. Godinu dana nakon, domaći i regionalni mediji pisali su o novom Lagumdžijinom skandalu.

Zasjedanje Opće skupštine UN-a u New Yorku, nije bio prisutan kada je govorio tadašnji generalni sekretar Ban Ki Mun, a ušao je u salu u trenutku kada se obraćao američki predsjednik Barack Obama.

“Meni je jako žao što 25 godina praktično četvrt vijeka mlada smo država mlada diplomatija ali mislim da je bilo dovoljno vremena da taj cjelokupni aparat se izgradi na jednoj znatno profesionalnijoj I uređenijoj osnovi koja bi omogućila ne politizaciju i etničku parcijalizaciju koja sada dominira”, kaže Nedžma Džananović, profesorica na FPN u Sarajevu.

Potez koji su osudili mnogi bila je i odluka Predsjedništva BiH da na komemoraciji povodom smrti Nelsona Mandele prisustvuje ambasador BiH u Cairu Borivoj Marojević. Na Komemoraciji je došlo oko 60 najviših svjetksih lidera, među kojima, i sam Obama. Ali niti jedan od domaća tri predsjednika nije smatrao bitnim Mandeli odati počast. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.