Političke, ali i ekonomske teme dominiraju samitom u Beograd

Vijesti 16. dec 201408:15 > 08:17
N1

U Beogradu danas počinje samit Kine i 16 zemalja jugoistočne i centralne Evrope. Ovaj događaj bit će prilika da se unaprijedi bilateralna i ekonomska saradnja sa zemljama učesnicama, a pored toga bit će održani brojni bilateralni susreti zvaničnika.

U glavnom gradu Srbije okupit će se 1.350 učesnika.

Reporter N1, Boris Brezo istakao je da je samit u samom fokusu svjetske javnosti jer se u Beogradu nalaze delegacija iz 16 država, Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Većina događaja odvijat će se u Palati Srbije.

U prijestolnici Srbije su ovih dana pojačane mjere sigurnosti. Policajci su raspoređeni na svakoj raskrsnici i semaforu, nalaze se čak skriveni i u grmlju, što svjedoči da se u Beogradu odvija nešto veliko.

Tokom dana u Beogradu održat će se niz bilateralnih i multilateralnih sastanaka delegacija Vlade Srbije, ali i delegacije BiH koju čine predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda i ministar Boris Tučić.

Bevanda će se u Palati Srbije prvo sastati sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem, a nakon toga će se sastati sa premijerom Kine.

Političke teme su one koje dominiraju na samitu, međutim ne treba podcijeniti ni ekonomski aspekt jer je Kina jedna od zemalja sa najbržim ekonomskim rastom, a također su iz ove azijske zemlje najavili neka ulaganja u Srbiju, ali i BiH.