Bevanda za N1: Ko koči aranžman sa MMF-om

Vijesti 27. mar 201710:36 > 10:39
N1

Ministar finansija i trezora BiH, Vjekoslav Bevanda bio je gost N1 televizije, gdje je govorio o važnom poslu koji je urađen u proteklih nekoliko dana.

Sa zamjenikom ministra finansija Ruske Federacije sporazum o isplati klirinškog duga bivšeg SSSR-a (Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika) Sporazum se odnosi na 125 miliona američkih dolara. Prema dogovorenom procentu, Federacija BiH će dobiti 58 posto duga, Republika Srpska 29 posto, institucije Bosne i Hercegovine deset i Brčko Distrikt tri posto.

Bevanda kaže da je to rezultat dugotrajnog rada, gdje je na koncu naplaćeno potraživanje u gotovini bez diskonta i ostalih umanjujućih faktora.

“Naravno da sam zadovoljan. Ukratko, sve je urađeno i raspodjela će biti odrađena u skladu sa zakonom. Novac će biti na računu Centralne banke. 10 posto državnog dijela će ići na kapitalne investicije, smještaj institucija i za most kod Ljubije”, kazao je Bevanda.

Ostatak – stvar je entitetskih Vlada i Distrikta Brčko, koji će donijeti odluke u skladu sa zakonom i usmjeriti novac tamo gdje je najpotrebnije. Tvrdi, da novac ne može otići “na krivu stranu”.

Šta je sa MMF-om i hoće li biti novog aranžmana?

“Probat ću biti jednostavan, tvrdim da će bez aranžmana biti ugroženi proračuni entiteta i županija. Na nivou BiH, niti jedna marka ne ide prema proračunu institucija BiH, i onda se smatra da je to neutralan efekat. Ako nije dobro u entitetima, onda ne može biti dobro ni na nivou BiH”, pojasnio je.

Kaže da su ekonomija i politika povezani. U pismu namjere koje je poslano, izražena je volja Vlada BiH.

“To je rezultat pregovora i dogovora iz reformske agende. Osim novca, tu su stvari koje uvjetuju EBRD i ostali veliki svjetski finansijeri. Negativan ishod će imati reperkusije prema ozbiljnim finansijerima”, kaže, dodavši: “Sve je do nas, ako ispunimo sve ono na što smo se obavezali”.

A ko je kriv zbog znaka pitanja kod MMF-a i ko koči aranžmane?

“Fiskalo vijeće je dogovorilo sastanak, a čekali smo dva mjeseca da svi potpišu pismo. Gubimo vrijeme olako. Došli smo u situaciju da je zadnji tren. Javljaju se pritisci. Nadam se, biću optimista da će naredni dani biti oni dani kada će se usvajati stvari koje su dogovorene i potpisane”.

Govorio je Bevanda i o sastanku premijera u Sarajevu. Kaže da su takvi susreti uvijek dobro došli, a da je sve pokrenuto kada je počeo Berlinski proces.

“Odnosi u regiji sa susjedima i zemljama koje gravitiraju na ovom području su bitni. Ne bih samo izdvajao odnose sa Srbijom, ali pošto je to žiži iz više razloga – normalno da je to najinteresantnije”, kazao je.

Istakao je da razmjena sa Srbijom raste, ali na štetu BiH.

“U sve većem smo deficitu. Opet je do nas”.

Koridor 5C je strateški prioritet – i dio je priče koja je dio aranžmana sa MMF-om.

“Apsurd jeda je ugovoreno 800 miliona KM za infrastrukturu, a da se ne radi ništa. Duboka politička prepucavanja, i čini mi se da je opredjeljenje u BiH da se uradi sve, a da se ne gradi 5C, od početka do kraja – jer nema smisla, ako je segmentirano”, pojašnjava.

“Vrijeme će pokazati da li ćemo se trošiti u prepucavanjima, plaćati kamate na potrošene novce. Autocesta će spajati Ploče sa Budimpeštom, što znači sa svijetom”.

Bevanda je pojasnio da su strane investicije u BIH na minornom nivou, jer nema velikih investitora. POnovo – zahvaljujući politici.

“Treba postići stabilnost, poresku stabilnost i sve ono što investitore zanima. Kapital je zec koji bježi iz nesigurnih prostora”.

O političkoj situaciji u BiH

“U jednoj smo situaciji da nema povjerenja. Nema opredjeljenosti da se dogovor provodi, da opravdate ono zbog čega su vas ljudi birali. Nepovjerenje između svih učesnika vlasti. Ako ćemo raditi bez povjerenja, nema sreće. Vrijeme ide, imamo sve manje vremena da ispunimo dogovoreno”.

Bevanda je kazao da živi u uvjerenju da će se izbori 2018. godine održati, uključujući i Mostar koji je godinama uskraćen biračkog prava.

“Želim da budem samokritičan, da bih mogao biti kritičan prema drugima. Čekanje – nemamo vremena za to. Ako smo dobili izbore, dogovorili smo glavne stvari – i moramo ih provesti. Nema vrijeme niko neće donijeti. Kada shvatimo, malo smo društvo, država – sa potencijalima. Ne smijemo čekati da nam neko nešto nametne. To ne završava dobrim”, kazao je ministar finansija i trezora BiH.

Uz sve ovo – kazao je da BiH imamo potencijala da učinimo sebi dobroga – ali “sve je do nas”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.