Ministrica za N1 o podjelama u Jajcu

Vijesti 27. mar 201717:08 > 19:16
Travnik-grad.info

Katica Čerkez, ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona, nakon sastanka sa ambasadoricom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Cromack govorila je za N1 o podjelama u obrazovanju.

“Danas sam ambasadorici obrazložila stanje u Jajcu – kako je nastalo, kako je došlo do toga i kakvo je stanje inače u našoj županiji. Naravno da se ambasadorica sa time ne slaže, ali to je jedno realno stanje koje oslikava ustroj BiH i rješenja Dejtonskog mirovnog sporazuma”, kazala je o podjelama u obrazovanju Čerkez.

Kao najjači argument navedena je peticija sa navodnih 500 potpisa. Učenici tvrde da tu peticiju niko nije vidio. Na pitanje da li je ta peticija zaista najjači argument da ova Vlada kaže da je BiH podijeljena zemlja i da tako mora biti i u obrazovanju je rekla: “Dejton je rekao da u BiH postoje tri naroda koji govore sa tri jezika, a kada je u pitanju pravo djeteta da se obrazuje na svom maternjem jeziku, onda mu to pravo daje”.

A o tome šta će biti sa djecom srpske nacionalnosti u Jajcu je istakla: “Djeca srpske nacionalnosti mogu da se opredijele. Kako god djeca hrvatske nacionalnosti odlaze u Banjaluku u Katolički školski centar, tako isto mogu i djeca iz Jajca otići u Banjaluku ili prihvatiti onaj nastavni plan i program sa kojim raspolažemo. Mali je broj djece srpske nacionalnosti u Jajcu i u našim drugim općinama, nažalost. Jer, vi znate da je u BiH došlo do jedne polarizacije. Narod je otišao u entitete i stanje je takvo kakvo je. Mi možemo govoriti o dva naroda većinska u ovoj županiji uz svo uvažavanje djece srpske nacionalnosti. U svakoj općini imamo posebnu sliku”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.