"Zajedno protiv mina": Naša zemlja među najzagađenijim

Vijesti 28. mar 201718:12 > 19:38
N1

Poznate ličnosti odazvale su se kampanji "Zajedno protiv mina" koja se provodi povodom 4. aprila - Međunarodnog dana borbe pritiv mina. BiH spada u red zemalja sa najvećim stepenom zagađenja minama a život stanovnika je u stalnoj opasnosti.

Današnje slikanje za globalnu kampanju “Zajedno protiv mina” za deminere je najlakši zadatak do sada. Naime, deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite do 4. aprila fotografisat će se sa javnim ličnostima i običnim građanima kako bi dali svoju podršku za svijet bez mina.

Poražavajući je podatak da u BiH još ima oko 1000 kvadratnih kilometara pod minama.

Sve linije razgraničenja su najzagađenije – Tuzlanski kanton, Zeničko-dobojski kanton, oko Maglaja. Malo je općina koje su riješile svoj problem mina“, naglasio je Fahrudin Solak, direktor FUCZ.

Zato je svoj doprinos ovoj kampanji u borbi protiv mina odlučio dati i glumac Aleksandar Seksan, koji je vrlo rado prihvatio da bude dio onih koji će podizati svijest o ovom problemu. Kao i ostale ličnosti iz svijeta umjetnosti i javnog života.

Ne razmišljamo o tome do trenutka kada trebamo da odemo na izlet pa tek onda mislimo da li teren na koji idemo ima mina ili ne, ali suštinski se nešto mora uraditi da se taj problem koliko je moguće riješi“, naveo je Seksan.

Svako malo se negdje može pročitati da neko nastrada…užas…svijest se treba probuditi“, kazao je muzičar Almas Smajlović.

Zaokupljeni nekim drugim životnim brigama i problemima, zaboravljamo na ovaj bitan koji i dalje uzima ljudske živote.

U 2016. godini u BiH registrovano je pet minskih nesreća u kojima su smrtno stradale četiri osobe – dva deminera i dva civila.

U poslijeratnom periodu, od 1996. godine 604 osobe smrtno su stradale

U više od 60 zemalja i teritorija opasnost od mina, kasetne municije i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata, utiču na živote miliona ljudi.

A skoro 20 muškaraca, žena i djece bude ubijeno ili osakaćeno svaki dan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.