Bevanda: Kina odobrila BiH novi grant od osam miliona dolara

Anadolija

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Vjekoslav Bevanda izjavio je da je Vlada Kine odobrila grant u vrijednosti od osam miliona dolara za priremu projekata koji će se realizovati u Bosni i Hercegovini

N1

Ovo je kazao je nakon današnjih sastanaka sa premijerom Kine Lijem Keqiangom i srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

O sastanku sa kineskim premijerom Lijem, Bevanda je kazao da se četvrti put susreće sa njim te da su ovaj put razgovarali o realizovanim projektima.

“Zahvalio sam se na svemu što je Kina konkretno učinila za sanaciju šteta od poplava. Ne treba zanemariti da je to bio jedan veliki grant vezano za opremu za zdravstvo i poljoprivrednu mehanizaciju”, kazao je Bevanda i dodao: “Saopćeno mi je da je vlada Kine donijela odluku o novom grantu u vrijednosti od osam miliona dolara, grantu za pripremu projekata koje treba realizovati, da će nastaviti sa implementacijom programa učenja kineskog jezika i razmjene naših studenata i pokazala je interes za regionalne projekte, između ostalog, za revitalizaciju željezničke pruge Beograd – Sarajevo”.

On je rekao da su također razgovarali o mogućnostima ulaganja kineskih poduzeća u bh. firme iz oblasti poljoprivrede i drvne industrije.  Istakao je da bi energetski projekti, poput hidrocentrala na Drini, mogli zaživjeti u skladu s onim što će učesnici Samita iz BiH prezentirati, prenosi reporter N1 Boris Brezo.

“Mi moramo davati gotove projekte i zainteresirati kinesku stranu da ih razmotri. Šta je konkretno, to je pomoć od osam miliona dolara. I dalje na raspologanju stoji kreditna linija gdje je osiguran zajam za ovu regiju u vrijednosti od 10 milijardi eura. Isto tako, kroz prethodna dva samita, BiH je dobila preferencijalni status, odnosno najpovoljnije uvjete iz te kreditne linije. Sve je na nama da napravimo i uvežemo s regijom, jer smo premali, a Kina je prevelika. Svaki projekat koji uključuje više država ima veću vrijednost”.

Naglasio je kako sve navedeno potiču kineski investitori i dodao da će “potencirati i dalje ukoliko kod nas bude mudrosti, a privreda se stavi u prvi plan”.

“I ovako relaksiran odnos koji imamo, prije svega sa susjedima, a zatim i šire, to je put koji će nam pomoći da budemo interesantni svima“, poručio je Bevanda.