Crnadak: Disciplinski postupak protiv ambasadorice BiH

Vijesti 29. mar 201714:53 > 14:56
MVP

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da će pokrenuti disciplinski postupak protiv ambasadora BiH u Holandiji Mirsade Čolaković, koja je odbila da njegovo pismo u vezi sa revizijom presude po tužbi protiv Srbije, proslijedi Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Komisija koja je ispitivala ovaj slučaj završila je svoj posao i predala izvještaj u moj kabinet, a na osnovu onog što sam vidio, očigledno je da je tu bilo kršenja procedura i zato će moj sljedeći potez biti pokretanje disciplinskog postupka protiv Čolakovićeve. Na kraju tog postupka, vidjećemo do kakvih sankcija i posljedica će doći“, rekao je Crnadak.

Crnadak kaže da je to njegova obaveza, jer na taj način brani institucije – i ministra inostranih poslova i Ministarstva inostranih poslova BiH.

Želim i da spriječim pokušaje paralelizma u radu institucija BiH, jer je paralelizam veoma opasan i može dovesti do eskalacije problema i nepovjerenja unutar BiH“, istakao je Crnadak.

Crnadak smatra da je potez Čolakovićeve, koja se oglušila o njegov zahtjev, a poslušala nelegalno naređenje bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da pismo ministra inostranih poslova BiH ne proslijedi Sudu u Hagu, bio vrlo nepromišljen i opasan po opšte odnose u BiH, zbog čega cijeli slučaj mora da ima odgovarajući epilog.

Nadam se da u narednom periodu ovakvih ili sličnih slučajeva više neće biti. Neću dozvoliti da se bilo ko poigrava sa Ministarstvom inostranih poslova i da bilo ko, samo sa jednim telefonskim pozivom, pokušava da preuzme ulogu cijele institucije, kao što je to Izetbegović pokušao prema ovom ministarstvu“, naglasio je Crnadak.

Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio je 9. marta zahtjev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije uz obrazloženje da ga nisu podnijele nadležne institucije BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.