Anonimna prijava dovela do otkrića dva tijela na Zlatištu

Vijesti 30. mar 201713:28 > 13:30
N1

Na lokalitetu Zlatišta na Trebeviću provodi se ekshumacija po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, a do sada su pronađena dva gotovo kompletna tijela dok se potraga i dalje nastavlja.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1/Ilustracija
N1

Aktivnosti su pokrenute na temelju anonimne dojave i saznanja da bi se na navedenom lokalitetu, mogli nalaziti posmrtni ostaci žrtava iz proteklog rata. Tokom potrage u prethodna dva dana, pronađeni su skoro kompletni posmrtni ostaci dvije osobe.

Posmrtni ostaci pronađeni su blizu površine tla, a s obzirom da se radi o širem lokalitetu, potraga za posmrtnim ostacima se nastavlja.

Ekshumacija se provodi po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, a na mjestu ekshumacije koordinira istražitelj Tužiteljstva BiH.

Eksuhumaciju i rad ovlaštenih službenih osoba koordinira istražitelj Tužilaštvo BiH, a na mjestu ekshumacije prisutni su predstavnici ICMP, Instituta za nestale osobe, ljekar specijalista sudske medicine, a lokaciju osiguravaju policijski djelatnici MUP-a RS iz Istočnog Novog Sarajeva.

Pronađeni posmrtni ostaci bit će izmješteni radi dalje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanja identiteta žrtava putem analize DNK uzorka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.