BiH zbog "neozbiljnosti" stavila na čekanje milione eura

Vijesti 01. apr 201718:48 > 19:35
N1

BiH je ponovo pod sankcijama Energetske zajednice. Razlog je neusvajanje Zakona o gasu na državnom nivou. Činjenica da BiH nema mogućnost koristiti milione evropskih eura za energetski sektor, ne zabrinjava mnogo nadležne.

Desetine miliona eura za unaprijeđenje energetskog sektora u BiH, na čekanju. Nema političkog dogovora. Izvoz električne energije u zemlje Unije izložen opasnosti, jer nadležni ne reaguju. Entitetski interesi nadjačali su državu, i BiH se još jednom obrukala u evropskim krugovima.

“Ova situacija nije dobra za BiH jer je niko više ne uzima ozbiljno. Sve što je obećano krši se. BiH je potpisala dogovor sa EU o postepenom pridruživanju, ali na području energetike nema šta da pokaže. Ko će vjerovati BiH koja je članica neke zajednice i ne poštuje skoro ništa, da će poštivati nešto čemu se tek pridružuje. To je veoma negativan signal”, poručio je Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice.

Premijerka Cvijanović za izostanak dogovora krivi Federaciji BiH, a premijeru Novaliću kao da odgovara trenutno stanje u ovoj oblasti, pa ga ne zanimaju evropski novci.

“Sankcije se odnose na to da nećemo moći konzumirati sredstva koja ionako sad ne konzuiramo. Neće se ništa dogoditi, poslije sutra će doći prekosutra biće isti dan”, kazao je Fadil Novalić, premijer FBiH.

“Ako se očekuje da neka ministarstva mogu da prihvate rješenja koja nisu ustavna bojim se da su onda svi zalutali”, navela je Željka Cvijanović, premijerka RS.

Dva premijera, tri resorna ministra, jedan predsjedavajući Vijeća ministara BiH – ekspreti, domaći savjetnici, evropski savjetnici – nedovoljno da se donese – jedan zakon.

“Što se tiče Vijeća ministara mi smo spremni da kreiramo jedan okvir koji neće sigurno odvesti BiH u sferu sankcija. Tako nešto je kao prijedlog odaslano entitetskim vladama i očekujemo ovih dan-dva da ćemo dobiti konkretne odgovore, a onda ćemo o tome razgovarati na Vijeću ministara”, kazao je Danis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

I dok nadležni godinama lutaju u potrazi za rješenje, građani BiH plaćaju najskuplji gas u odnosu na evropske zemlje. Zbog monopola Rusije, s kojom konstantno od ‘96. potpisuju anekse ugovora o snabdijavanju gasom, sa sankcijama Energetske zajednice, liberalizacija tržišta, novi ponuđači, niže cijene gasa – ne dolaze u obzir. Rusija je isplatili BiH blizu stotinu miliona klirinškog duga. Ali, BiH duguje jednakon toliko Rusiji, zbog neplaćanja isporuka tokom proteklog rata.

“Vezat ćemo se izgleda samo za jednog isporučioca i normalno je da će nam se sada stalno pojavljivati novi zahtjevi za povećanje cijene gasa jer ukoliko imati samo jedan izvor snabdijevanja on će maksimalno koristiti to da vam poveća cijenu. Zbog toga se mora što prije provesti reforma u gasnom sektoru”, otkrio je Erdal Trhulj, bivši ministar energije, industrije i rudarstva FBiH.

Ključni problemi nedonošenja zakon su, tvrdi Trhulj, sitni interesi entiteta.

“Nekada zbog kompanije BH gas, zbog nekih 30,40 uposlenih mi nećemo da usvojimo Zakon o gasu na federalnom nivou, pa onda zbog Energoinvesta koji naplaćuje nekih 1 do 2 posto na cijenu gasa nećemo da prihvatimo neke izmjene u gasnom sektoru, a onda iz RS opravdano postavljaju određene uslove i zadiru u ustavne nadležnosti”, dodao je Trhulj.

Biti dijelom Energetske zajednice, za stručnjake iz ove oblasti, jednako je kao i biti dijelom Evropske unije ili NATO saveza.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.