Vodopad u Jajcu, Stari most, Vijećnica…u plavim bojama

Vijesti 02. apr 201720:24 > 20:40
N1

Simboličnim puštanjem plavih balona ispred Sebilja na Baščaršiji i šetnjom sarajevskim ulicama, učenici, roditelji i zaposlenici Zavoda "Mjedenica" obilježili su Svjetski dan svijesti o autizmu. Na ovaj dan Udruženja pokušavaju da skrenu pažnju javnosti, društva, ali i odgovornih na potrebe autističnih ljudi.

Sead Pešto, otac je 13-godišnjeg dječaka Ise kojem je dijagnosticiran autizam. Dječakovo ponašanje bilo je tipično za taj uzrast sve do treće godine, kada je nastupila promjena.

“Sa dvije i po godine je promijenio ponašanje, dosta je plakao, uglavnom dosta kasno sa 3 godine je dijagnosticiran autizam”, kazao je Sead Pešto, otac dječaka sa autizmom.

Od tada do danas traje neprekidna borba, da dječaku obezbijede normalno djetinjstvo, da ga uključe društvene tokove i da koliko toliko bude samostalan.

“Djeca sa autizmom uglavnom ne komuniciraju i na vama je da otkrijete neke njihove potrebe. Zaista treba mnogo energije i ovaj dio koji on provede u školi mnogo nam pomaže. Osim što nešto nauči, barem ono osnovno da se brine o sebi, provodi neko vrijeme za koje mi možemo biti na poslu i za druge obaveze”, dodao je Pešto.

Roditelji poručuju da im je najpotrebnija adekvatna institucionalna podrška, koja izostaje. Potrebno je da se prepoznaju potrebe ove djece i na osnovu tog kreira obrazovni sistem po njihovoj mjeri.

“Na ovaj dan želimo skrenuti pažnju javnosti, društva, odgovornih, svih nas zajedno uključujući i ovu ustanovu na potrebe i mogućnosti naše djece u autističnom spektru koje su s jedne strane puno veće od onih kako ih društvo percipira, a s druge strane njihove potrebe su puno veće u odnosu na ono što im društvo nudi”, podsjetila je Selmir Hadžić, Direktor zavoda mjedenica.

Podršku podizanju svijesti društva o potrebama djece sa autizmom dala je i nevladina organizacija Maraton, čiji su članovi danas održali “Plavi trening” pred trku 23. aprila, koja nosi naziv “Trčim za nekog s autizmom”.

“Poruka je da budemo tu jedni za druge, da podržimo jedni druge kako najbolje znamo. Ovo je u biti u sklopu priprema za trku koja će biti u aprilu u Sarajevu, Ja ću također da se priključim tako što ću prodavati svoje kilometre kako bismo ih i na taj način podržali”, kazala je Maja Đozo .

Kao podsjetnik na osobe sa autizmom i njihove potrebe, plavom svjetlošću večeras će biti osvijetljene važnije građevine i atrakcije u našoj zemlji, poput sarajevske Vijećnice, Starog mosta, Tvrđave u Banjaluci i vodopada u Jajcu. No, ostaje pitanje je li plavo svjetlo dovoljno za buđenje svijesti nadležnih o osnovnim potrebama autističnih osoba. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.