Počelo obilježavanje 6. aprila – Dana grada Sarajeva

Vijesti 06. apr 201710:06 > 10:10
Fena

Delegacije Federacije Bosne i Hercegovine, Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i sarajevskih općina položili su cvijeće i odali počast kod spomen-obilježja Vječna vatra u povodu 6. aprila, Dana grada Sarajeva.

S tog mjesta je poručeno da se Sarajevo uvijek znalo odbraniti od napadača i sačuvati zajedništvo koje ga krasi kroz višestoljetnu tradiciju.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka novinarima je kazao da je današnji dan posebno bitan za grad Sarajevo.

“Grad Sarajevo uvijek prevaziđe probleme. Kroz historiju smo pobijedili velike sile i odbranili svoj grad. Sarajevo živi i tako će biti još dugo godina”, rekao je Skaka.

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović je također istakao da 6. april ima značajnu ulogu u historiji grada Sarajeva, ali i cijele BiH.

Podsjetio je da je osnovano prije 555 godina, prije 72 odbranjeno od fašizma, a prije 25 godina ponovo napadnuto.

“Tada je ponovo bila demonstracija fašističkih ideja od kojih smo se uspjeli osloboditi, a kako će biti u budućnosti to ostaje na nama. Duh zajedništva je uvijek ovdje egzistirao i nadam se da će tako ostati i u budućnosti”, naveo je Dunović.

Delegacije će u toku dana položiti cvijeće na šehidskom mezarju “Kovači” i na mezaru prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, na spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992. – 1995, mezarima ubijenih policajaca u Velikom parku, gradskim grobljima Lav, Sv. Josip, Sv. Marko i Mezarje Stadion (Koševo), kod biste Vladimir Perić Valter, na Spomen-parku “Vraca”, na Starom jevrejskom groblju te centralnom spomen-obilježju općine Novi Grad.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.