Šesti april – dan kada se miješaju dva osjećanja

Vijesti 06. apr 201717:37 > 19:39
N1

Brojnim aktivnostima obilježava se 6. april Dan grada Sarajeva. Pripremljen je bogat kulturno-umjetnički i sportski program, a na Baščaršiji su građani imali priliku popiti i kafu sa gradonačelnikom Sarajeva. Ipak na današnji dan nisu zaboravljeni ni oni kojih više nema.

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na nekoliko lokacija u Sarajevu, započelo je obilježavanje dana grada. Spomenik ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva je priča za sebe. Ni 25 godina nakon početka opsade, tuga i bol nisu nestali. 1.600 djece je tokom 44 mjeseca opsade izgubilo svoje život.

“Kazati tugu i bol ne mogu, ništa ne ide naprijed. Samo idemo unazad, ne znam čemu sve ovo vodi. Sve će biti i proći, ali grad Sarajevo ne može biti pokoren”, poručila je Bahra Hodžić, majka poginulog djeteta.

“Da nikad ne dozvolimo, mi građani, da nas takvi ljudi uništavaju, da budemo jači. Da se borimo, ali ne da budemo jači sa oružjem, nego sa pameću”, dodala je Radislava Habul, majka koja je također izgubila dijete tokom opsade Sarajeva.

Ovaj dan ima više značenja. Grad slavi svoj rođendan, oslobođenje od fašizma, ali i početak opsade koja je ostavila trajne ožiljke, kako samom gradu Sarajevu koji i dalje prkosi svojim postojanjem – tako i one na srcima onih koji su izgubili najmilije. Tuga i ponos su osjećaji koji se danas miješaju.

“Ona utjeha koja je mogla nama najviše značiti je izostala, a to je pravda. Počinioci nisu procesuirani za 1.600 ubijene djece”, podsjetio je Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece.

Na drugom kraju gradu, na Baščaršiji drugačiji prizor. Velika džezva, kafa i gradonačelnik Sarajeva koji je došao da sa građanima popije kafu i popriča. Kaže da će ovakva komunikacija biti i češća.

“Koji je bolji način od direktne komunikacije sa građanima grada Sarajeva nego ovaj način. Danas svečana kafa, a u budućnosti ćemo imati dane kada će gradska uprava biti na raspolaganju svim građanima Sarajeva”, kazao je Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

Tako su pojedinci došli sa već spremnim pitanjima.

“Ponio sam jedan papir kojeg sam 26. februara poslao gradonačelniku i 40 dana je prošlo nije mi odgovorio, a u papiru piše kako je nečistoća u gradu i zašto niko ništa ne reaguje”, otkrio je Sarajlija.

Vrhunac obiilježavanja 6. aprila, odnosno 555 godina postojanja grada Sarajeva, dogoditi će se večaras u 19:30 u gradskoj Vijećnici i to održavanjem svečane sjednice Gradskog vijeća, gdje će nakon neformalnog programa, te obraćanja zvaničnika, biti uručene Šestoaprilske nagrade.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.