Fikret Abdić objasnio kako je došao u posjed kuće u Opatiji

Vijesti 06. apr 201717:50 > 07. apr 2017 14:00
N1

Krajem marta usvojen je budžet Opštine Velika Kladuša. Iz opštinskog budžeta izdvojeno je 50.000 KM Udruženju za zaštitu nezaposlenih dioničara Agrokomerca kako bi vršili reviziju privatizacije Agrokomerca.

Ovo Udruženje nema svoje prostorije, posljednja objava na web stranici je iz septembra 2014., na navedeni broj telefona se niko ne javlja, a predsjednik je bio sadašnji načelnik Vellike Kladuše Fikret Abdić.

Na ovom zasjedanju Skupštine opštine Abdić se prvi put obratio javnosti u ulozi načelnika I objasnio zašto su ovom udruženju potrebna ta sredstva.

“Prva i osnovna stvar, ja nisam predsjednik uprave Udruge nezaposlenih dioničara Agrokomerca, meni je istekao mandat u devetom mjesecu prošle godine. Ja nisam pokrenuo svoj izbor jer sam znao da ću biti kandidat za načelnika i znam da to dvoje nije spojivo”, rekao je Abdić.

“Radni tim za procjenu Agrokomerca je najstručniji u bivšoj Jugoslaviji. Na čelu tog tima je četvorostruki doktor nauka. I ja sad moram pričati sa tim ljudima koji su vršili procjenu Agrokomerca, moraju se sudariti ‘orli i sokoli’ jer neko tvrdi drugo. Tvrdi da je Agrokomerc državna firma, može to politički uticaj odrediti da je i kad nije, međutim ovdje treba iznijeti činjenice I tu se mora boriti argumentima”, kazao je načelnik Velike Kladuše.

Abdić je naveo da je stručni tim došao do nalaza koji ne daje za pravo da se Agrokomerc proglasi državnom firmom već da je u vlasništvu dioničara, te da je ovo Udruženje tu da bi zastupalo prava dioničara.

“Agrokomerc je ogroman projekat. Mi moramo izvršiti ogromnu pripremu da bi omogućili tim revizorima da oni bolje i kvalitetnije urade posao”, rekao je u svom obraćanju Fikret Abdić.

Objasnio je i kako je došao u posjed kuće u Opatiji koja je pripadala Agrokomercu, navodeći da mu je dodijelio Upravni odbor dioničkog društva pod uslovom da se to odbije od njegovih dionica ali da on tu odluku nije sproveo.

“Što se tiče imovine u Hrvatskoj to je jako mnogo, po Kladuši ovdje podupirači ove aktivnosti tome doprinose. Tu se uvijek misli na kuću u Opatiji. Kuća u Opatiji po kriterijumima kako su privatizirani stanovi u Velikoj Kladuši, dakle stan koji je bio Agrokomercov, ona košta ja bih vam rekao to je smiješno, ali ja sam izračunao sve imao je stan, došao, privatizirao ga, platio toliko i toliko. Kod mene je izračunata situacija kao da sam ja bio turista u Opatiji i u uletio u tu tuđu kuću. I sad mene treba izgoniti. A, ne da sam ja u toj kući 33 godine. Zaračunali su se ljudi koji su podnijeli krivičnu prijavu protiv mene da ja nemam dokumentaciju. Oni su 100 posto mislili da ja nemam dokumentacije na bazi mojih postupaka nekih. Upravni odbor dioničkog društva je kuću dodijelio meni, a da se odbije od mojih dionica. Ja tu odluku nisam sproveo jer mi ne treba ja imam još druga rezervna rješenja”, rekao je Abdić.

Pogledajte obraćanje Fikreta Abdića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.