Tauber za N1: Jevreji u BiH su ravnopravni sa svima, ali…

Vijesti 10. apr 201718:54 > 18:56
N1

Jevreji širom svijeta danas dočekuju Pesah, praznik koji ih podsjeća na izlazak iz egipatskog ropstva pod Mojsijevim vodstvom. Elijas Tauber, savjetnik za kulturu i vjeru Jevrejske zajednice BiH bio je gost Dana uživo, gdje je pojasnio značaj praznika i kako se on obilježava u BiH.

Prema njegovim riječima, Pesah je praznik slobode i prilika za novo prihvatanje vjere u Boga, i novog povezivanja s Bogom.

Te dvije stvari danas idu “u paketu”, kazao je Tabuer.

“Jevreji su prvi narod koji se oslobodio ropstva. Bog je odlučio da spasi jevrejski narod. Na sinajskom brdu je Mojsije dobio 10 Božijih zapovjedi”, kazao je Tauber.

Pesah se dočekuje večeras, počinje sutra – a ovaj porodični praznik se od kraja 80. godina dočekuje u prostorijama Jevrejske općine u Sarajevu.

Ta potreba javila se u vremenu kada su osjetili da je porodica izgubila kontinuitet dočekivanja Pesaha. Sada jevreji zajedno dočekuju veliki porodični praznik.

Zajedno se čita priča o izlasku jevreja iz egipatskog ropstva, a Tauber je kazao da se Pesah u BiH dočekuje od 1530. godine, kada je u Sarajevo došla prva jevrejska grupa.

Ovaj praznik traje osam dana, a Tauber je ispričao koje su specifičnosti Pesaha u Sarajevu i BiH.

“Kada je u pitanju hrana, bosanska sefardska kuhinja je drugačija nego li drugdje u svijetu. Nismo našli jela koja se ovdje kuhaju, peku i prave. Poseban specijalitet je hljeb od jaja i brašna, i specifičan je samo za Sarajevo”.

O položaju jevreja u BiH

“Teško je odgovoriti na to pitanje. Jevreji ovdje dobro žive sa drugim narodima. Nema antisemitizma, nije bilo geta. Imamo mnogo pozitivnih primjera dobrog života. I današnji odnosi su takvi, u religijskom smislu smo ravnopravni sa svima”.

Ali…

“Demokratska prava su uskraćena jevrejima i svima koji su ostali u BiH. To je problem koji se mora riješiti. Presuda Sejdić-Finci je došla sa velikim zakašnjenjem, to je trebalo biti riješeno u Dejtonu. Međutim, rješavanje na generalnom planu, kako je to Evropa zamislila ne može se reflektovati u BiH”.

Tauber je istakao da je potpuno antidemokratski da samo tri naroda u BiH imaju prava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.