Konaković: Ne otpuštamo nikoga, pravimo reformu zdravstva

Vijesti 10. apr 201722:01 > 22:05
N1

Skupština Kantona Sarajevo je, nakon višesatne polemike, danas donijela Odluku o usvajanju Plana restrukturiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u KS-u.

Planom je, između ostalog, predviđeno da u domovima zdravlja bude objedinjena i smještena kompletna porodična medicina, a da specijalističko konsultativna zaštita organizaciono pripadne Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš”.

“Ovim dokumentom vršimo usklađivanje organizacije djelatnosti zdravstvenih ustanova sa zakonom. Sve što će uslijediti se može nazvati reformskim konceptom”, ocijenila je Zilha Ademaj, ministrica zdravstva.

Također bi privatnim zdravstvenim ustanovama bila ponuđena mogućnost da se pod jednakim uvjetima finansiraju iz javnih sredstava i svoje usluge ponude zdravstveno osiguranim pacijentima, uz uvjet da ispunjavaju zakonom predviđene uvjete, među kojima je i stalno uposleni kadar.

“Ne otpuštamo nikoga, niko ne ostaje bez posla. To znači funkcionalniji sistem, to znači jasan zdravstveni put pacijenta. Specijalstički koncept se odvija tamo gdje mu je mjesto. To znači reformu zdravstva, a ne otpuštanje ljudi”, izjavio je Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo.

Ipak, ne dijele svi njihovo mišljenje o reformi zdravstva.

“Sama činjenica da ne znamo ishode takozvane reforme, to znači da plan nije plan, i da reforma nije reforma”, stav je Sabine Ćudić, zastupnice Naše stranke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.