Lasić: Nije realno očekivati skori ulazak sluđene BiH u EU

Vijesti 12. apr 201710:04 > 10:06
N1

Društvenu svakodnevnicu kroz naslove dnevnih novina komentira Mile Lasić, profesor na Filozofskom fakultetu u Mostaru.

 On je kazao da zemlje Zapadnog Balkana imaju EU perspektivu, što je važno i potvrđeno 25. marta u Rimskoj deklaraciji.

“To znači da EU ostaje kakva jeste, i da politika proširenja ostaje na snazi. Nije realno očekivati skori ulazak sluđene BiH u EU, ali je EU perspektiva ostala u BiH”, kazao je Lasić – dodavši da će biti potrebni podsistemi po uzoru na Schengen.

Kazao je da važe pravni ugovori sa zemljama kandidatima, i zemljama potencijalnim kandidatima – kakva je BiH.

Lasić je ocijenio da je saradnja sa SAD-om bitna, govoreći u svjetlu podjele Johna McCaina.

“Njihova podrška nije višak, naša sudbina je na briselskim šinama. I ako ne budemo slušali savjete – poput rezolucije Evropskog parlamenta, protiv koje se u sarajevskim medijima, i na vašoj televiziji vodi rat, a kriju se prave informacije”, kazao je Lasić.

Tvrdi da poštuje američku moć, ona je velika. Kaže da mediji nisu informisali javnost o suštini te rezolucije i o glasanju Evropskog parlamenta.

“Naglasak je na tome da se mora slušati dobronamjerni savjeti iz Brisela, a sve ostalo je opstukcija. U tom kontekstu su važne prijateljske pomoći iz svijeta, poput ove McCaina. On je važan senator, to niko ne spori. Ali sudbina se odlučuje u odnosima u evropskom partnerstvu sa Briselom”.

Kazao je i to da usvajanje rezolucija u Parlamentu FBiH je kontraproduktivno, ne doprinosi stabilzaciji i nema efekta u smislenoj politici.

“U zemlji se malo proizvodi. Dužničko robstvo je aktivno, moraju se uzimati novi krediti – a zemlja se nalazi u sunovratu. Ljudi odlaze i ne mogu se zaustaviti rezolucijama. Ostat će ovo zemlja starih ljudi, penzionera. Žao mi je što ovo govorim, ali je to tako”, kazao je između ostalog Lasić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.