Semir Halilović za N1 o političkim ubistvima u BiH

Vijesti 13. apr 201716:25 > 16:48
N1

Nakon što je Tužilaštvo BiH ponovo preuzelo rad na predmetima Halilović i Nedžad Ugljen, porodice žrtava očekuju pomake.

On smatra da će se nešto promijeniti bez obzira na to koliko su ti predmete ‘šetali s Kantona na Tužilaštvo BiH i obrnuto’.

Predmeti političkih ubistava su jedan od uslova kojoj EU ispostavlja ovoj ili bilo kojoj drugoj vlasti da se moraju riješiti, jer zemlja u kojoj se takve stvari ne mogu riješiti je nesigurna za svaku drugu vrstu razgovora i ulaganja. Napomenut ću vas da su sve zemlje u regiji pogledajte Srbiju i Hrvatsku riješili politička ubistva ne samo stara 20 nego čak i 30, 40 godina. BiH nažalost zahvaljujući političkoj opstrukciji u pravosuđu i policiji nije rješavala te predmete jer nije željela da ih riješi. U posljednjih nekoliko godina tu se klima mijenja mi o tome javno govorimo, pišemo, upozoravamo angažovali smo pravne stručnjake tu se stvar mijenja i događaju pomaci. Sada svako uplitanje pri pokušaju zaustavljanja tih predmeta defitinivno se mogu tumačiti kao krivično djelo pokušaj sprječavanja u dokazivanja krivičnog djela terorizma i ubistva najviših državnih funkcionera i mislim da se više niko u to neće ozbiljno petljati, zadnji koji je to pokušao bio je sad već bivši glavni tužilac Goran Salihović i mislim da nakon njega to nikome neće pasti na pamet“, rekao je Halilović.

Ističe da su kao porodica 1997. godine kada su prikupili određene podatke podnijeli krivičnu prijavu protiv izvršilaca, nalogodavaca, organizatora atentata na našu porodicu i od tada do danas samo je lista dokaznog materijala porasla do neslućenih razmjera, ali su imena ostala ista (Bakir Alispahić, bivši ministar unutrašnjih poslova, Enver Mujezinović, šef Službe DB-a, Fikret Muslimović, šefa Vojne bezbijednosti, Jusuf Jašarević, zamjenik, Dragan Šošić, Nedžad Herenda, Vladimir Populovski – izvršioci).

Kada su u pitanju drugi koji se kasnije involviraju u predmete političkih ubistava bilo da traže njihovo procesuiranje bilo da ne traže oni upliću politiku u sve ovo. Politika je za politička ubistva zainteresovana na način ili da se ne rasvijetle ili da se rasvijetle onda kada to njima odgovara. Politika je dirigovala i ubistvima i tajmingom kada se ona trebaju istraživati odnosno ne trebaju. Porodice žrtava političkih ubistava su jako nastradale jer oni ovdje nisu doživjeli reakciju pravosuđa nego reakciju politike i pri počinjenju zločina i procesuiranju. Nažalost mi smo morali čekati promjenu politike i mijenjanja politike generalno jer iz godine u godinu neki ljudi nestaju neki dolaze da bi se tu stvari pomjerile s mrtve tačke i medijski istupi su morali biti žestoki da bi se skrenuli reflektori na te slučajeve koji su bili planirani da ih pojede mrak”, kazao je Halilović.

Semir Halilović ističe da kada je otišao u Tužilaštvo KS nakon 16 godina tamo nije našao nijednu jedinu uzetu izjavu.

Dakle oni su bili planirani da nestanu i nisu bili kvalifikovani kao krivično djelo terorizma već kao obično ubistvo što znači da im je ove ili naredne godine prijetila apsolutna zastara bili su planirani da ih pojede pravosudni mrak. Kada je riječ o raspisivanju potjernice za Herendom, Tužilaštvo i Sud su završili svoj dio posla napokon. Ta potjernica je bila planirana da se raspiše još prošle godine u ljeto, međutim glavni tužilac Goran Salihović je to opstruirao vrlo svjesno i orkestrirano i vjerovatno će on morati odgovoriti po čijem nalogu je to radio. Kada je u pitanju Herenda sada je stvar u Interpolu nema mjesta u svijetu u kojem se bilo ko, zločinac, može sakriti i za njega bi bilo najbolje da se vrati u BiH i stavi se na raspolaganje pravosuđu jer tako će i njegov život biti siguran od onih koji su ga već jedanput pokušali ubiti da bi pokušali zataškati trag političkih ubistava“, dodao je on.

Sagovornik N1 televizije je istakao da je dao vrlo opširnu izjavu Tužilaštvu BiH.

Na osnovu mog pisma v.d. Glavnog tužioca Gordani Tadić nakon što je predmet godinu dana se kiselio u Tužilaštvu KS bez ijedne urađene pravne stvari, ja sam zamolio Tadić da autoritetom svoje funkcije predmet vrata na Tužilaštvo BiH I onim tužiocima koji su na tom predmetu bili već nešto uradili.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.