Kovačević: Teroristi nisu u BiH već na području EU

Vijesti 13. apr 201717:34 > 17:43
N1

Rat, migracije, napadi, bombe, avioni, kamioni.. Godinama zbrajamo žrtve, prebrojavamo djecu koja ginu svaki dan, a terorizam je na svim frontovima.

Često čujemo kako živimo u vremenu opasnog življenja, a mi kao dio svijeta nismo van ovih dešavanja.

Gost emisije Dan uživo bio je ekspert za nacionalnu sigurnost i profesor na Fakultetu za kriminalistiku u Sarajevu, Goran Kovačević.

Posljednje terorističke napade je prokomentarisao riječima da ga uvijek zabrinjava uznemiravanje stanovništva, bilo koji da su razlozi u pitanju.

Na pitanje kakva je sigurnosna situacija u BiH i imamo li razloga za zabrinutost, on je odgovorio: “Imamo. BiH je u specifičnoj situaciji. Fokus mog rada je na društvenoj i političkoj situaciji. Iz tog ugla identiteta u BiH, nemogućnost uspostave vlasti, BiH je itekako ugrožena svim sigurnosnim izazovima, a sada posebno i problemom terorizma.

Jesu li vas ikada nadležni kontatirali za stručni savjet?

Ne, koliko ja znam. Imao sam medijske istupe, međutim organizovanje ekspertnih grupa nije način rješavanje problema u BiH jer smo postratno društvo, podijeljeno i koje ne mogu pomiriti udarne grupe i slično. Mi u BiH bi mogli biti rješenje problema jer smo evropski narod, imamo tradiciju islama, škole koje egzistiraju jako dugo. Trebali bi pokazati da nije jedini islam koji egzistira u Saudijskog Arabiji.

Vrlo često je BiH spomenuta u kontekstu terorizma, opasnosti od terorističkih matica, širenja ekstremističke politike, odlazaka vojnika na ratšte.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač prošle sedmice je rekao da u FBiH postoje desetine kampova za obuku terorista. To znači da bukvalno na svakih pola sata vožnje Federacijom BiH imamo jedan kamp.

Možda su svi na jednom mjestu. Nije ministar Lukač prvi iz RS-a koji je govorio o tome. Govorilo se ranije i o Al Kaidi, pa je došla priča o ISIS-u. Tajne i skrivene ćelije ISIS-a jedino u BiH imate otvoreno i zovu ih paradžemati. Niko to ne osporava da je to tako, niko javno nije javno osporio Lukača i Galijaševića koji govore o 200.000 ratnika. Da je to istina 1996. godine dešava li bi se napadi Bošnjaka na druge narode. Ali to se nije dešavalo, osim pojedinačnih incidenata“, odgovorio je Kovačević.

On je naglasio da ti podaci nisu istina, ali da 1000 puta ponovljena laž postaje istina ako je niko ne ospori.

Javne ličnosti se trebaju uključiti u rješavanje tog problema i skidanje takve etikete. Nažalost, to niko ne radi.

Profesor je kazao da se samo neobrazovanim, siromašnim i uplašenim narodom može vladati.

Kontrole na granicama, pojačane kontrole na aerodromima.. Da li je sve s opravdanim ciljem veće sigurnosti?

Iz perspektive BiH… Većina terorista čijim se imenima operira su unutar EU. Tamo su teroristi, a ne ovdje. Mevlid Jašarević koji je pucao na ambasadu BiH je bio iz Srbije, a svi su rekli da je Bošnjak. On je musliman iz Srbije, a ne iz BiH“, kazao je ekspert za nacionalnu sigurnost koji smatra da se u pravi takva situacija da će se na području BiH stvoriti ‘nova Gaza’.

Vrh bošnjačke politike radi na tome da ćemo imati Gazu, odnosno muslimanski geto na potezu od Tuzle do Sarajeva.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.