Dok MUP KS poručuje da je krađa manje, građani se više žale

N1

U razmaku od samo četiri mjeseca, Samri Ribić su ukradeni mobilni telefon, bicikl i novčanik. Sve je prijavila policiji, ali ništa od njenih stvari nije pronađeno. A ni kradljivci.

Poučena lošim iskustvom, kaže, stalno upozorava ljude u gradskom prevozu na moguću opasnost. Prisjeća se jedne scene iz sarajevskog tramvaja:

“Da su starijoj ženi na stanici ukrali novčanik. Ona je ušla u tramvaj i počela da paniči. U novčaniku je imala mnogo para, i sve dokumente. Baš je bila velika frka, putnici su se uplašili da će žena infarkt dobiti. I onda, prije iduće stanice, ustaje čovjek preko puta i govori ‘gospođo, nemojte paničiti, biće Vam vraćeno sve’. Ona nastavlja da paniči. Tramvaj staje, otvaraju se vrata, taj gospodin njoj daje novčanik i izlazi iz tramvaja”, ispričala nam je.

Fatima Muftić ima slično iskustvo. U tramvaju, na putu do fakulteta, ukraden joj je novčanik. Nakon dva mjeseca, policija joj je na kućnu adresu dostavila dokumente koji su se nalazili u novčaniku. O nestalom novcu i počinitelju, rekli su joj, ne znaju mnogo.

“Mislim da se danas u Bosni i Hercegovini niko ne može osjećati sigurno. Posebno ja koja sam imala takvo iskustvo. Ništa me više ne može iznenaditi, i na ulici i u tramvaju. Sad malo više pazim na svoje stvari. Nažalost, policija i sve te sigurnostne mjere su na tako lošem nivou da sami moramo brinuti o sebi, a ne da nas zakon štiti”.

Upravo zbog toga, građani nerijetko preuzimaju stvari u svoje ruke. Sve češće su situacije u kojima očevici sami hvataju kradljivca na djelu, a onda ga prijavljuju policiji.

Nasuprot sve većem strahu građana, u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo tvrde kako se sigurnosna situacija popravlja.

U prethodnoj godini registrovali su 431 krađu, što je za 147 krađa manje u odnosu na 2015 godinu. Građane upozoravaju na sve veći broj kradljivaca koji su prerušeni u prosjake, i na taj način pokušavaju prevariti prolaznike, oduzevši im vrijedne predmete.

“Imamo dosta policijskih službenika u uniformama na najfrekventnijim mjestima. Bilo da se radi o raskrsnicama, stanicama javnog prevoza, pijacama, trgovima i slično. Takođe, imamo službenika u građanskim odijelima koji ulaze u vozila gradskog prevoza te drugim mjestima, kako bi prevenirali i eventualno otkrili osobe koje se bave takvim poslovima. Imamo i pozive naših građana koji poznaju takve osobe i prijavljuju nam”, izjavio je za N1 Irfan Nefić, glasnogovornik MUP-a KS.

Slika o gradu punom uličnog kriminala širi se u zemljama iz kojih u Bosnu i Hercegovinu dolazi najviše turista. Neke od njih, svojim državljanima prije puta u Sarajevo, daju detaljna upozorenja o opasnostima na ulici. Nedavno je američki State Department izdao izjveštaj u kojem se Sarajevo opisuje kao grad sa visokim nivoom prijetnje onima koji u njega dolaze.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.