Novi komandant Eufora Johann Luif

Vijesti 17. dec 201414:39 > 14:42
Srna

General-major Dieter Heidecker završio je danas svoj dvogodišnji mandat komandanta Eufora, a komandu je preuzeo general-major Johann Luif.

Operativni komandant Eufora general Adrian Bradshaw povjerio je komandu nad Euforom general-majoru Johannu Luifu na svečanosti koja se danas održala u bazi Butmir, saopšćeno je iz Eufora.

General Luif dolazi u Eufor iz Austrije, gdje je vršio dužnost komandanta Vojne oblasti Burgenland. Prije toga bio je zamjenik komandanta Međunarodnih snaga na Kosovu 2011/12. godine.

U obraćanju general Luif je izjavio da će Eufor nastaviti da pruža pomoć Oružanim snagama BiH u oblasti osposobljavanja i obuke, ali i zadržati sposobnost za pružanje podrške lokalnim vlastima na održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.

Luif je izjavio da on vidi misiju Eufora kao važan doprinos procesu pružanja pomoći svim ljudima u BiH da bi mogli živjeti zajedno u stabilnoj, održivoj, mirnoj i multietničkoj zemlji.

Domaćin ove svečanosti bio je general Bradshaw, a prisustvovale su mu mnoge visoke zvanice iz BiH, među kojima je i ministar odbrane Zekerijah Osmić, kao i predstavnici Evropske unije.