Bolesnog sina svakodnevno nosi uz 77 stepenica

Vijesti 16. apr 201714:48 > 16:15
N1

Majci dvoje djece svakodnevni problem predstavlja 77 stepenica, koji su jedini prilaz njihovoj kući u naselju Komatin u Sarajevu, jer sedmogodišnji Hamza, koji ima cerebralnu paralizu i jednoipogodišnji Harun, zavise od nje. A ona ih svakodnevno u naručju mora spustiti i popeti uz te stepenice.

Hamza je rođen prijevremeno. U inkubatoru je proveo 37 dana, nakon 40 dana provedenih u bolnici, i saznanjem da njihovo dijete ima cerebralnu paralizu, kreće njihova borba.

50. dan već krećemo na fizikalnu terapiju. Doktori govore da ima ciste na mozgu i od tada počinje kašnjenje sa motorikom, kašnjenje sa govorom… vidjelo se da nije uredu. A mi ko roditelji – dobiješ neku snagu“, ispričala nam je majka dječaka Mahira Imamović.

A Mahira ima snagu i volju i želju da svome Hamzi sve omogući. I ništa joj nije teško, jer kako kaže, sve bi uradila za svoje dijete. Osim Hamze, Mahira ima i jednoipogodišnjeg Haruna. S obzirom da obojica zavise od nje, ona ih mora svakodnevno u naručju nositi uz i niz 77 stepenica, koje su jedini prilaz njihovoj kući.

Pošto nemam nikoga ovdje, suprug i ja sami živimo, suprug radi, ja ne mogu dijete ostaviti. I jednog i drugog uzmem u naramak. Sad je super jer mali već pomalo ide uz stepenice ali prije je bilo, malog u nosiljku a Hamzu u naramak i onda snesi, pa iznesi. Hamzu donesem ovdje u kuću, stavim ga u kolica pa onda odem da donesem torbe, da donesem kese…“, govori nam Imamović.

Od 2015. godine Mahira pokušava naći sredstva da se postavi pokretna rampa kako bi se Hamza mogao popeti i sići. No, niko nema sluha za njen problem. Jedino je Opština Stari grad uplatila 5.000 KM, ipak to nije dovoljno za pokretnu rampu.

Kontaktirala sam dosta firmi koji prave liftove, dosta firmi se nije htjelo upustiti u to jer je velika dužina, dosta je strmo. Jednu firmu je našla Opština Stari grad, oni su dali predračun od 29,5 hiljada KM plus PDV plus građevinski radovi“, kazala nam je.

Mahira se nada da će neko naći sluha za njen problem, i da će njenom Hamzi, koji se ne može ni kretati a koji je ove godine krenuo u prvi razred škole “Vladimir Nazor”, omogućiti normalan život i svakodnevni odlazak u školu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.