Uništenje i pljačka šumskih resursa podijelila SNSD

Vijesti 18. apr 201718:17 > 19:27
N1

Članovi Udruge drvoprerađivača općine Sokolac i još šest općina Sarajevsko-romanijskog i Gornjo-drinske regije održali su prosvjede, nezadovoljni zbog odluke Javnog poduzeća “Šume Srpske” da na mjesto direktora Šumskog gazdinstva “Romanija” postave Rajka Bulajića, ali i da apeliraju na katastrofalnu politiku...

…koja pokušava uništiti ovaj sektor u najbogatijem šumskom području ovog dijela BiH.

Rajko Bulajić je dokazao svoj način rada – kriminal, ucjene i bahatost su bili sredstvo ovladavanja šumskim bogatstvom ovog dijela Republike Srpske, smatraju drvoprerađivači. SNSD prvo podržava odluku uprave Šuma RS o imenovanju, potom, nakon prošlosedmičnih protesta ekspresno povlači njegovo imenovanje te predlaže Jovana Golijana. No, imenovanja su samo jedan od povoda za protest. Kažu, uzroci mnogo dublji – višegodišnje uništenje šumskih resursa, pljačke, kriminal i korupcija – koji su drvoprerađivače iz nekoliko opština doveli na rub propasti.

Desetine kamiona su prodefilovale centrom Sokoca, a drvoprerađivači su na taj način prije svega vlastima i predstavnicima uprave Šuma RS, da zbog ličnih interesa pojedinaca ne žele više biti diskriminisani.

Predstavnik drvoprerađivača Sarajevsko-romanijske regije i Gornjo-drinske regije Brane Vitomire, kaže da lošim i upitnim ugovorima drvna sirovina završava izvan granica BiH. Trenutno, isporuke ne pokrivaju ni polovinu njihovih kapaciteta.

“Poenta je da se izvozi građa, a ne sirovina, sirovina ni pod razno. Iz tog razloga se i bunimo, a imamo primjedbu i na Vladu”, kazao je  Vitomir.

Za ispunjavanje proširenih zahtjeva entitetskom predsjedniku, resornom ministarstvu i Javnom preduzeću “Šume RS” dat je rok od tri dana. Upravljanje, preprodaja, raspodjela i izvoz sirovina, ali i utvrđivanje odgovornih za anarhiju u ovoj oblasiti su su prioriteti. Pored nekoliko stotina okupljenih, proteste je podržao i dio predstavnika SNSD-a u Sokocu, koji ne podržavaju politiku prvog čovjeka sokolačkog SNSD-a Mirka Čolovića.

“Možda Mirko Čolović nije samo sokolački šerif, nego šerif kompletne regije. Imam osjećaj da se političari SNSD-a iz regije plaše Mirka Čolovića. Ja sam ovdje došao da izvedem nezadovoljan narod, i nezadovoljne članove SNSD-a, da im pokažem da ne treba da se plaše”, poručio je Milan Jolović, član SNSD-a Sokolac.

Protestno okupljanje na Sokocu, uz veliko policijsko osiguranje, završeno je bez incidenata. No, borba biznisa, ali i politike, da u potpunosti ovladaju ovim dragocjenim resurskom očegledno je tek počela. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.